Foto: Točka CrvenaFoto: Točka CrvenaDanas je ispred Ministarstva kulture održan prosvjed u organizaciji inicijative Dosta je rezova. Tristotinjak prosvjednika izrazilo je nezadovoljstvo zbog dugogodišnjih smanjivanja javnih sredstava za kulturu i netransparentnosti njihove dodjele. Upozorili su kako će ovakva politika imati ozbiljne posljedice po razvoj umjetničke, kulturne i medijske produkcije u Hrvatskoj - na svim razinama.

U govorima je istaknuto kako aktualna ministrica Nina Obuljen Koržinek nema namjeru promijeniti smjer te da su u 2019. godini kulturni radnici i radnice ponovo osuđeni na rezove, što će rezultirati time da rade s još manjim iznosima u još gorim uvjetima. Tako je novinarstvo danas osuđeno na najgore radne uvjete, nesigurnost, potplaćenost, ovisnost o malim ili nikakvim honorarima i ogromnu količinu neplaćenih sati

Naglašeno je da su posljedice ove politike devastirajuće, kako za publiku, tako i za njih - pjesnikinje i književnike, filmaše i likovnjake, plesačice i koreografkinje, kustose, nezavisne i one u institucijama. Okupljeni su tražili povećavanje budžeta na 3 posto uz napomenu vladi da uštedi na svom voznom parku i kupnji aviona.

Poručili su i kako žele razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu "besposličara" te naveli kako istraživanja pokazuju da više od pola umjetnika i kulturnih radnica ne može živjeti od svoga rada. Velika većina radnika u kulturi nema stalno zaposlenje, primaju autorske ugovore, nemaju socijalnu zaštitu, pravo na bolovanje, regulirano radno vrijeme i mogućnost sindikalnog udruživanja.Poručili su i kako žele razbiti predodžbu javnosti o kulturnom polju kao leglu "besposličara" te naveli kako istraživanja pokazuju da više od pola umjetnika i kulturnih radnica ne može živjeti od svoga rada

Upozoreno je i na udarce upućene neprofitnim medijima, koji su se pokazali kao jedno od posljednjih utočišta odgovornog, kritičkog i istraživačkog novinarstva, koje nije direktno odgovorno ni novcima vlasnika medijskih kuća, ni aktualnoj političkoj garnituri, nego javnosti. 

Tako je novinarstvo danas osuđeno na najgore radne uvjete, nesigurnost, potplaćenost, ovisnost o malim ili nikakvim honorarima i ogromnu količinu neplaćenih sati - što je posebno istaknuto na prosvjedu.

Osim što su pokazali nezadovoljstvom stanjem u kulturi prosvjedom, inicijativa također prikuplja potporu i online - peticiju Dosta je rezova! možete potpisati ovdje.

<
Vezane vijesti