Foto: T.O.Foto: T.O."Pozivamo premijera Oreškovića i ministra gospodarstva Panenića da javno obrazlože stav ove Vlade o Plominu C te da se izjasne imaju li namjeru drugačijim pristupom ipak izgraditi Plomin C", priopćile su udruge Zelena akcija, Zelena Istra, Bankwatch i Greenpeace.

Privremeni moratorij na izgradnju termoelektrana jedna je od ključnih smjernica djelovanja nove Vlade. Zelena akcija, Zelena Istra, Bankwatch i Greenpeace pozdravile su "ovaj pomak u odnosu na stavove protekle dvije Vlade koje su godinama snažno zagovarale izgradnju termoelektrane na ugljen Plomin C, uporno ignorirajući sve argumente protivnika projekta". No, udruge su također izrazile zabrinutost jučerašnjim pisanjem Večernjeg lista kako izvori iz Vlade tvrde da svakako žele nastaviti s ovim projektom, ali zapravo traže način izvedbe koji neće biti u suprotnosti s pravilima EU.

Udruge su izrazile zabrinutost jučerašnjim pisanjem Večernjeg lista kako izvori iz Vlade tvrde da svakako žele nastaviti s projektomPlomin C, ali zapravo traže način izvedbe koji neće biti u suprotnosti s pravilima EU.

Naime, prema neslužbenim informacijama, Europska komisija nije sklona dopustiti sklapanje ugovora između HEP-a i japanskog investitora upravo zbog garancije otkupa cijena, što je vrsta trajne državne potpore iz džepa građana koja u većini slučajeva nije dopuštena u EU. Stoga Vlada, prema članku, želi na drugačiji način pristupiti gradnji Plomina C, kako uvjeti izgradnje ili financiranja ne bi bili problematični Europskoj komisiji.

Jučer je u članku "Nova vlada zaustavila investicije od milijardu eura", objavljena i informacija kako je HEP s japanskim investitorom dogovorio da će kupovati električnu energiju iz Plomina C po cijeni od čak 85 eura po MWh, dok je cijena na europskom tržištu gotovo tri puta niža.

"Jasno je da termoelektrana iz koje bismo kupovali barem toliko skuplju struju od uobičajene nema smisla. Od Plomina C potrebno je definitivno i trajno odustati te napokon prestati gubiti vrijeme na tako skup i okolišno štetan projekt. Privremeni moratorij nikako nije dovoljan. Uostalom, ideju izgradnje ove termoelektrane je na referendum odbacilo 94% građana Labinštine. Zbog toga pozivamo premijera Oreškovića i ministra gospodarstva Panenića da javno obrazlože stav ove Vlade o Plominu C te da se izjasne imaju li namjeru drugačijim pristupom ipak izgraditi Plomin C", zaključile su Zelena akcija, Zelena Istra, Bankwatch i Greenpeace.

Ključne riječi: termoelektrane, Plomin C
<
Vezane vijesti