S.O.S. za Jadran<br>S.O.S. za Jadran
Udruge okupljene o koaliciju S.O.S. za Jadran zahtijevaju povlačenje prijedloga Zakona koji, kažu, predstavlja jasno i bezobrazno izvrtanje EU Direktive.

Priopćenje koalicije S.O.S. za Jadran donosimo u cijelosti:

"Prijedlogom Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika nastoji se održati sadašnje kaotično stanje i povjeriti nadležnost nad sigurnosnim i okolišnim nadzorom odobalnih naftnih aktivnosti Agenciji za ugljikovodike (AZU). To je bezočno nepoštivanje temeljnog načela Direktive o sigurnosti odobalnih i naftnih djelatnosti koja nalaže kako te djelatnosti moraju obnašati osposobljene institucije koje su neovisne i nisu povezane s 'ekonomskim razvojem odobalnih prirodnih (naftnih) bogatstava'.

Nedopustivo je ponavljanje situacije iz javne rasprave o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš kada su AZU i ministarstvo zanemarili 3750 primjedbi zabrinutih građana i građankiAZU, kao nadležno tijelo, evidentno je u sukobu interesa jer bi u njemu bile objedinjene funkcije kojima je cilj ekonomski razvoj eksploatacije nafte u Jadranu i funkcije koje bi trebale osigurati poštivanje Direktive čiji je cilj zaštita Jadrana. Najbanalniji pokazatelj te ovisnosti je AZU-ova vizija Hrvatske kao 'nove naftne regije u srcu Europe' koja stoji na njihovoj službenoj internetskoj stranici. Direktiva jasno propisuje da se sukobi interesa najbolje sprječavaju potpunim odvajanjem nadležnog tijela od funkcija koje se odnose na ekonomski razvoj odobalnih prirodnih bogatstava. Nasuprot tome, predloženi aranžman slikovito se može nazvati bušenjem u zdrav mozak.

Ovaj prijedlog zakona je samo jedan u nizu brojnih propusta Vlade RH u nametanju štetnog projekta bušenja nafte u Jadranu. U nemogućnosti da svoju namjeru bušenja nafte u Jadranu provedu u skladu s najvišim standardima donesen je Zakon o eksploataciji ugljikovodika kojim je srušena ljestvica zaštite okoliša u Hrvatskoj. Međutim, Ministarstvo gospodarstva i AZU nisu bili u stanju zadovoljiti niti tako nisko postavljene kriterije. Odgađanje potpisivanja ugovora s koncesionarima dovodi do kršenja tog zakona i to zbog obveznih rokova koji su njime propisani.

Odgoda potpisivanja ugovora posljedica je snažnog pritiska javnosti ovom štetnom projektu i predstavlja važnu pobjedu u borbi za očuvanje Jadrana od naftnog zagađenja. Sljedeći korak koalicije S.O.S. za Jadran jest potpuno sprječavanje potpisivanja ugovora. Ujedno pozivamo Vladu RH da ispuni najavu premijera Milanovića te osigura pravedan referendum koji jedino ima smisla prije potpisivanja bilo kakvih ugovora.

Koalicija S.O.S. za Jadran uputila je službene komentare na prijedlog Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika te očekuje da komentari budu ozbiljno i suštinski razmotreni. Nedopustivo je ponavljanje situacije iz javne rasprave o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš kada su AZU i ministarstvo zanemarili 3750 primjedbi zabrinutih građana i građanki."

Ključne riječi: Jadran
<
Vezane vijesti