vlada_hr.wikipedia_copy31163.jpg"Ovim putem pozivamo Ministarstvo financija da provede širu javnu raspravu o tome što građani žele vidjeti u proračunskim stavkama i da za prvi naredni rebalans proračuna značajno unaprijedi izgled i razumljivost proračunskih stavki", poručili su iz Centra za mirovne studije.

Iz Centra za mirovne studije osvrnuli su se na prijedlog proračuna za 2015. godinu, ističući kako je riječ o netransparentnom i nepristupačnom dokumentu. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Proračun RH je operativno-politički dokument kojega usvaja Sabor RH. Svi ostali propisi, strategije i zakoni koji prođu kroz Sabor gotovo da nemaju svoju svrhu ukoliko ih ne prate jasne proračunske stavke koje će osigurati njihovu provedbu. Zbog toga, proces usvajanja proračuna morao bi biti jedan od najjasnijih, najtransparentnijih i najotvorenijih procesa donošenja ovakvog dokumenta. U stvarnosti svjedočimo potpunoj suprotnosti.

Posebno zabrinjava da ne postoji funkcijska klasifikacija proračuna iz koje bi bilo moguće vidjeti i pratiti koliko se uistinu troši na obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i slPrijedlog proračuna ponovno nije bio u primjerenoj javnoj raspravi tj. nije bio stavljen u proces savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Građani/ke gotovo da uopće ne mogu utjecati na proračunske prioritete i odlučivati o tome kako će se trošiti javni novac. Ali i da mogu, teško da bi se snašli. Proračunske stavke i dalje nisu detaljno prikazane. Tako se u ovom proračunu 577.758.862 kuna (pola milijarde kuna) nalazi na nama mističnoj stavci "ostali nespomenuti rashodi poslovanja". Uz tu stavku u proračunu se mogu pronaći i stavke poput "rashoda za usluge" i "ostalih financijskih rashoda" koje građanima/kama nikako ne pomažu razumjeti na što je njihov novac potrošen.

Posebno zabrinjava da ne postoji funkcijska klasifikacija proračuna iz koje bi bilo moguće vidjeti i pratiti koliko se uistinu troši na obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i sl. Također, nemoguće je vidjeti koliko novaca odlazi npr. na provedbu pojedine nacionalne strategije ili nacionalnog programa, kao ni koje sve institucije države raspolažu i odgovorne su za ta sredstva. Time nam se kao građanima onemogućuje praćenje trošenja proračunskih sredstava.

Ali jedna stvar je i dalje vidljiva kroz svoju nevidljivost. Troškovi Vojno-obavještajne agencije ponovno nisu prikazani kroz zasebnu proračunsku stavku. Iako agencija proračunski ne postoji, ona u stvarnosti itekako postoji i aktivno djeluje u što smo se uvjerili i kroz optužnicu protiv njenih bivših voditelja zbog financijskih malverzacija. Ovo je samo mali primjer proračunskih duhova. Ovim putem pozivamo Ministarstvo financija da provede širu javnu raspravu o tome što građani žele vidjeti u proračunskim stavkama i da za prvi naredni rebalans proračuna značajno unaprijedi izgled i razumljivost proračunskih stavki. Ukratko - istjerajte duhove iz proračuna."

<
Vezane vijesti