Z. Mamić, Foto: FAHZ. Mamić, Foto: FAHVrhovni sud preinačio je prijašnje presude, Zdravko Mamić izjavom kako "u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebali igrati nogomet" diskriminirao LGBT osobe.

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, Zagreb Pride, Domino i Centar za mirovne studije pozdravile su presedansku odluku Vrhovnog suda RH po kojoj je zabranjena svaka javna izjava koja za cilj ima poticanje na diskriminacije. Udruge su, naime, jučer zaprimile presudu Vrhovnog suda kojom taj sud preinačuje prijašnje presude te utvrđuje da je Zdravko Mamić u svojoj izjavi kako "u hrvatskoj reprezentaciji gejevi ne bi trebali igrati nogomet, jer gej čovjeka ne može vidjeti kao člana reprezentacije, već samo kao kao baletana, tekstopisca i novinara", diskriminirao LGBT osobe.

Presudom je sud Mamiću naložio i javnu ispriku te mu zabranio ponavljanje djela što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama, priopćile su udruge.

Presudom je sud Mamiću naložio i javnu ispriku te mu zabranio ponavljanje djela što znači da on u svojim budućim javnim istupima ne smije koristiti govor mržnje prema LGBT osobama, priopćile su udruge.

"Uzimajući u obzir trenutni kontekst pojačanog diskriminatornog govora javnih osoba, naročito političara, kao i omalovažavanje ljudskih i manjinskih prava, posebno LGBT osoba i pripadnika manjinskih etničkih/nacionalnih skupina, ova presuda predstavlja snažan mehanizam zaštite od diskriminacije svih manjinskih i ugroženih skupna građana u Hrvatskoj.

Ovom presudom Vrhovni je sud zacementirao visoki standard zaštite prava LGBT osoba, ali i svih drugih skupina građana, svih manjinskih grupacija u našem društvu, od svakog oblika javnog poticanja na diskriminaciju. S obzirom da se radi o presedanu i pionirskoj borbi za društvo bez diskriminacije u našoj zemlji, podnositelji udružne tužbe ovu presudu posvećuju svim borkinjama i borcima za ljudska prava. Koristite je za obranu od svakog poticanja na diskriminaciju", naglašavaju udruge u priopćenju.

Zagreb Pride, Centar za mirovne studije, LORI i Queer Zagreb, udruge koje su postupak revizije pred Vrhovnim sudom pokrenule još u studenom 2010., upozoravaju da uz prethodne dvije godine na regularnim sudovima znači da se na ovu presudu čekalo više od pet godina što je izrazito dugotrajan postupak. "Prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije, diskriminacijski postupci se vode prema žurnoj proceduri, a pet godina se nikako ne može okvalificirati kao žurna procedura", zaključuju.

KRONOLOGIJA SLUČAJA:

Udružna tužba četiri organizacije civilnog društva predana je Županijskom sudu u Zagrebu 10. prosinca 2010. godine. 24. ožujka 2011. godine donesena je presuda istog suda (sutkinja Jadranka Travaš) kojom se odbija tužbeni zahtjev uz obrazloženje da se radi o "vrijednosnom sudu" Mamića. Žalba organizacija tužiteljica podnesena je protiv ovakve presude 13. travnja 2011. godine te slijedi niz požurnica Vrhovnom sudu da odluči o žalbi što VSRH i čini 18. travnja 2012. godine odbijenicom. Revizija presude podnesena je istog dana 2012. godine te su udruge do danas podnijeli više požurnica VS a, jučer (25. siječnja 2016. godine) zaprimile su i presudu kojom se preinačuje presuda VS RH od 18. travnja 2012. godine i Županijskog suda u Zagrebu od 24. ožujka 2011. godine te se utvrđuje da je Mamić u svojoj izjavi diskriminirao LGBT osobe.

Također, udruge navode da je 6. svibnja 2015. godine podnesen zahtjev Vrhovnom sudu RH radi zaštite prava na suđenje u razumnom roku (budući da u razumnom roku nije odlučeno o zahtjevu za revizijom). 11. lipnja 2015. godine zaprimljeno je rješenje predsjednika Vrhovnog suda RH u kojem se navodi da je zahtjev za suđenje u razumnom roku osnovan, a kojim se rješenjem daje tom sudu rok od šest mjeseci da donese odluku o reviziji te je 28. prosinca 2015. godine podnesen zahtjev za isplatu primjerene naknade zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku (o tom zahtjevu do danas nije riješeno te će on biti odbijen, jer je u međuvremenu odlučeno o reviziji).

Ključne riječi: lgbt prava
<
Vezane vijesti