Foto: GreenpeaceFoto: Greenpeace"U energetsku tranziciju moraju se uključiti svi - država i ekonomski sektori pa tako i turizam. Prelazak s fosilnih goriva na čistu energiju ne može se više odgađati", kazala je Marija Tomac, voditeljica Greenpeaceove kampanje, na današnjoj konferenciji Uloga turizma u energetskoj tranziciji.

Na konferenciji je predstavljena Greenpeaceova brošura Analiza mogućnosti šire primjene obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru u Hrvatskoj koju su izradili stručnjaci iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), a koja donosi inovativne poslovne modele financiranja projekata OIE, s naglaskom na korištenju energije sunca.

"U Bonnu se upravo održava međunarodna konferencija o klimi COP 23 gdje je jasno vidljivo da su potrebne hitne i odlučne mjere kako bi se obuzdale klimatske promjene i ublažile njihove posljedice, danas već prisutne na svakom koraku", izjavila je Marija Tomac.

Turistički sektor iz godine u godinu bilježi rast prihoda pa je idealan trenutak da turizam u Hrvatskoj krene u masovno korištenje energije sunca za što su u najavi i natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondovaTurističke tvrtke pokazuju interes za ulaganje u obnovljivu energiju, pogotovo solarnu. Drastičnim padom cijena tehnologije čista, solarna energija postala je tržišno konkurentna. Istovremeno, turistički sektor iz godine u godinu bilježi rast prihoda pa je idealan trenutak da turizam u Hrvatskoj krene u masovno korištenje energije sunca za što su u najavi i natječaji za bespovratna sredstva iz EU fondova. Greenpeace poziva Vladu i Ministarstvo nadležno za energetiku da napokon prepoznaju ovaj potencijal i proaktivnim mjerama omoguće solarizaciju Hrvatske.  

"Ovom studijom predstavili smo već testirane modele za provedbu projekata obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru, s naglaskom na energiji sunca, koji se vlasnicima objekata mogu isplatiti i za manje od osam godina bez sufinanciranja. Ulaganjem u sustave obnovljivih izvora energije, turistički bi subjekti uz zaštitu okoliša i podizanja vlastitog imidža prvenstveno ostvarili ekonomske uštede na svojim objektima. Stoga zbunjuje da šira primjena sunčeve energije do sada nije u većoj mjeri zaživjela barem u turističkom sektoru", naglasio je Boris Pavlin iz ZEZ-a.

Na konferenciji je o građanskoj energiji, tj. o građanima kao proizvođačima-potrošačima električne energije, kao ključnom dioniku u energetskoj budućnosti, govorila Emily Rochon iz Greenpeace Internationala. Ignacio Navarro, stručnjak za energetiku iz Greenpeacea Grčke, predstavio je dobre primjere suživota turizma i solarne energije iz Grčke, dok je Goran Jeras, iz Zadruge za etično financiranje, govorio o potencijalima zadružnog financiranja projekata OIE u turizmu.

<
Vezane vijesti