Foto: Incijativa za imenovanje Trga Madine HussinyFoto: Incijativa za imenovanje Trga Madine HussinyNa današnji dan, a povodom prve obljetnice smrti Madine Hussiny, Trg Republike Hrvatske preimenovan je u Trg Madine Hussiny. Postavljanjem ulične ploče s imenom Madine Hussiny, djevojčice iz Afganistana koja je svoj život tragično završila kao žrtva policijskog progona u Hrvatskoj, aktivistkinje čuvaju od zaborava sjećanje na nju i na sve one koji su svoje živote izgubili pod militantnom čizmom europskog migracijskog režima.

Postavljanje ploče od termo-folije i kartona s Madininim imenom u bijeloj krep traci, na mjestu nekadašnjeg Trga Republike Hrvatske, čin je Neka trg s njezinim imenom u Zagrebu bude trajni podsjetnik da kriminalizirati treba granice, a ne ljude, kako se Madinina sudbina više nikada nikome ne bi ponovilabeskompromisnog imenovanja.

Politička, ali i posve ljudska gesta kojom se ne zaziva još jedna reinterpretacija događaja ili osobe iz prošlosti, već akt kojim se zahtjeva trenutna odgovornost za počinjeno, za nepovratno izgubljen život. Nitko i niti jedna država-nacija, vlast, vojna sila, ekonomija ili politički režim nemaju pravo određivati čiji život je vrijedan življenja, a čiji nije.  

U cijelom svijetu skoro 60 tisuća ljudi u pokretu smrtno je stradalo ili nestalo od 2014. do danas, govore podaci Associated Pressa. Madina Hussiny jedna je od njih. Neka trg s njezinim imenom u Zagrebu bude trajni podsjetnik da kriminalizirati treba granice, a ne ljude, kako se Madinina sudbina više nikada nikome ne bi ponovila.

<
Vezane vijesti