H-Alter
Foto: WWFFoto: WWFEkoturizam se može pretvoriti u istinsko rješenje trenutnih turističkih izazova s kojima se suočava Sredozemlje, dok izravno podupire očuvanje nevjerojatne biološke raznolikosti cijele regije. S tim se uvjerenjem ovoga tjedna u Splitu okupilo više od 60 predstavnika iz gotovo 20 mediteranskih zaštićenih područja i njihovih lokalnih turističkih agencija na konferenciji o eko-turizmu koju WWF i partneri organiziraju u okviru projekta DestiMED.

DestiMED podržava mediteranska zaštićena područja i partnere iz privatnog sektora pružajući im alate za razvoj, upravljanje i promicanje visokokvalitetnih ekoturističkih paketa, kako na lokalnoj razini, tako i u novoosnovanoj regionalnoj organizaciji – MEET (Mediterranean Experience of Ecotourism  - Mediteransko iskustvo ekoturizma). Ta je organizacija službeno predstavljena ovog tjedna kao platforma parkovima za razmjenu ideja i dijeljenje dugoročnih marketinških strategija.Svaki se paket iskušava prema novom sustavu nadzora kvalitete i održivosti koji sadrži inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse

"Ekoturistički paketi stvaraju pozitivne mogućnosti za očuvanje prirode i za povećanje prihoda lokalne zajednice, jačajući lokalno gospodarstvo uz istovremeno umanjivanje utjecaja turizma na prirodne i kulturne resurse", istaknuo je Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED u WWF Adriji. U Hrvatskoj su u projekt uključena dva zaštićena područja: Park prirode Lastovsko otočje i Nacionalni park Kornati.

Obuka u Splitu podupire zaštićena područja diljem cijele sredozemne regije, koja je okupila lokalne aktere privatnog i javnog sektora na suradnju dizajniranja novih ekoturističkih paketa. Svaki se paket iskušava prema novom sustavu nadzora kvalitete i održivosti koji sadrži inovativan pristup mjerenju i smanjenju utjecaja turizma na prirodne resurse. Taj novi alat temelji se na mjerenju ekološkog otiska, a razvija u suradnji s istraživačkom organizacijom Global Footprint Network.

"Sretni smo da zaštićena područja u regiji imaju alate i znanje potrebno da bi turizam imao pozitivan utjecaj na njihovo područje. K tome imaju i mjesto za rad s drugim parkovima kako bi na tržištu promovirali novu viziju mediteranskog turizma", rekao je Antonio Troya, ravnatelj IUCN-ovog centra za mediteransku suradnju i predsjednik udruge MEET na svečanom predstavljanju udruge u Splitu.

Ključne riječi: Split, turizam, zaštita okoliša, ekologija, WWF
<
Vezane vijesti