pravo_na_sada_copy15993.jpg"Ova knjiga je živa sociologija, društveni angažman autorice je izuzetan i rijetkost u znanstvenoj zajednici. Radi se o nečemu što bih nazvao sociologijom proizvodnje budućnosti, a ne interpretacije prošlosti", zaključio je sociolog Vladimir Lay na jučerašnjem predstavljanju nove knjige Saše Poljanec Borić. Knjiga Pravo na sada! se sastoji od 14 publicističkih radova posvećenih društvenim promjenama u hrvatskom prostoru objavljenih na H-Alteru tijekom 2014. i 2015. godine. U knjizi se objavljuju i četiri rada koja se bave sličnim temama kao i publicistički radovi, ali u znanstvenoj formi.

Na Institutu Ivo Pilar jučer je predstavljena nova knjiga znanstvenice Saše Poljanec Borić Pravo na sada!. Uz autoricu su knjigu predstavili recenzenti Tihomir Jukić, Vladimir Lay i Anđelina Svirčić-Gotovac.Kako je naglasio Lay, obrana živog i života je predmet interesa Saše Poljanec Borić

Kako stoji u predgovoru, ono što tekstove okupljene u knjizi čini jedinstvenom cjelinom njihova je usmjerenost na analizu društvenih procesa u prostoru, u svim njegovim "analitičkim" cjelinama: ruralnim i urbanim, kontinentalnim i primorskim, obalnim i otočnim, nacionalnim i regionalnim.

"Autorica pokazuje rijetko i iznimno poznavanje socioprostornog okruženja u kojem živimo. Jednostavno je, ali znalački pogodila samu srž problema naše tranzicijske sredine, s puno humora i popularizirajući znanstveni stil. Spoj sociološkog i ekonomskog znanja autorice daju dodatnu vrijednost ovoj knjizi, a ona nas potiče na odgovornije i demokratskije ponašanje prema prostoru koji nas okružuje, kao izvoru života", istaknula je na predstavljanju Svirčić-Gotovac.

"Ovo je živa, angažirana sociologija, korisna i urbanistima poput mene. Slobodnomisleći i slobodnogovoreći, Poljanec Borić raspravlja o uzrocima, a ne o posljedicama i to je velika vrijednost", rekao je Jukić.

Kako je naglasio Lay, obrana živog i života je predmet interesa Saše Poljanec Borić. Kako sama ističe u predgovoru, angažman oko problema korištenja javnih i općih dobara u Hrvatskoj predstavlja istovremeno stručnu obvezu društvenih znanstvenika i prodemokratski građanski aktivizam koji se ne mora nužno povezati ni s kojim dijelom aktualnog političkog spektra.Angažman oko problema korištenja javnih i općih dobara u Hrvatskoj predstavlja istovremeno stručnu obvezu društvenih znanstvenika i prodemokratski građanski aktivizam

"Ovo je knjiga o našem rastu bez razvoja, o brojnim spornim projektima koje su kod nas racionalno osporavale i zaustavljale jedino udruge civilnog društva. Znanstveni sustav u Hvatskoj je trom i to ga priječi da se na nepristran i činjeničan način bavi analizom sadašnjosti. Moja profesionalna obveza bila je pisati, i samo u medijima koji su htjeli objavljivati moje tekstove bez cenzure, a to je bio H-Alter", poručila je na predstavljanju autorica.

Redakcija H-Altera pridružuje se čestitkama i zahvalama autorici.

<
Vezane vijesti