Ilustracija: H-AlterIlustracija: H-AlterOsim pisma Vladi, udruga je obavijestila i kako su prijavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića.

Udruga Franak poslala je pismo predsjedniku Vlade RH te ministrima financija i pravosuđa kojim se traži žurni prijem predstavnika udruge radi razgovora o predizbornim obećanjima MOST-a i HDZ-a te o aktualnostima u konverziji CHF kredita.

MOST i HDZ su prije izbora obećali uspostaviti suradnju s Udrugom Franak i organizirati radnu grupu u kojoj će biti i predstavnici udruge, koja će u roku od tri mjeseca pripremiti zakon kojim će se regulirati fiksne marže u svim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom u kojima fiksna marža nije ugovorena, na način da se fiksne marže odrede kao razlika početno ugovorene kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra. MOST je obećao i da će donijeti zakon za vraćanje preplaćenih iznosa kamata na temelju pravomoćne presude u kolektivnom sudskom procesu, podsjećaju iz Udruge Franak te traže da se obećanja ispune.

Osim pisma Vladi, udruga je obavijestila i kako su prijavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića. Prijava se odnosi na Vujčićevo sudjelovanje na privatnoj konferenciji UniCredit Banke, vlasnika Zagrebačke banke d.d., od 13. do 15. siječnja.

"Prema dostupnoj dokumentaciji iz priloga prijave, prijavljeni guverner je aktivno sudjelovao i nastupao na konferenciji, a sudjelovao je i u neformalnom djelu programa, panelima, druženjima, večerama itd., sve na teret organizatora UniCredit Bank, vlasnika Zagrebačke banke d.d. Postavlja se pitanje kakvu nepristranost i neovisnost u obavljanju svog posla može imati guverner HNB-a kada odlazi i sudjeluje na privatnoj konferenciji jedne poslovne banke koju bi upravo on trebao nadzirati u poslovanju", pojasnili su iz Franka te zatražili hitno postupanje Povjerenstva.

Ključne riječi: Udruga Franak
<
Vezane vijesti