Foto: FacebookFoto: FacebookCentar za građanske inicijative Poreč jučer je organizirao prosvjed protiv inicijative 40 dana za život, odnosno skupine pojedinaca/ki koji/e se mole protiv abortusa ispred bolnice u Puli.

"Smatramo da time ugrožavaju žensko pravo na izbor i odlučivanje o vlastitom tijelu i životu. U sekularnoj državi, a i općenito, vjerska uvjerenja spadaju u intimnu sferu svakog pojedinca/ke i ne bi se smjela nametati ostalim članovima/icama zajednice. Žena koja se odluči na pobačaj donosi vjerojatno najtežu odluku u životu, a ovakvi prosvjednici/ice toj ženi nanose dodatnu traumu. Zakonom je ženama zagarantirano pravo na abortus. Pravo na siguran, legalan i dostupan abortus čuva ženske živote. Zabranom abortusa ne smanjuje se njihov broj, već se  povećava broj ilegalnih abortusa, opasnih po život", navode iz Centra za građanske inicijative.

Navode kako je važno naglasiti potrebu za edukacijom o kontracepciji i dostupnosti različitih vrsta kontracepcije, kao i uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole. Dodaju kako će samo kvalitetna edukacija zaista naučiti mlade kako koristiti svoje pravo na seksualnost bez neželjenih posljedica.

"Ukoliko članovi/ice inicijative 40 dana za život žele pomoći ženama i stvoriti uvjete u kojima se žene mogu odlučiti roditi, trebaju moliti za bolje uvjete života, otvaranje novih jaslica i vrtića, besplatno čuvanje djece, javno financirano školstvo, novčanu pomoć, itd. Isto tako, konkretnije rezultate i stvarnu pomoć pružili bi recimo molitvom za dostupnost kontracepcije, edukaciju u školama, borbu protiv nasilja nad ženama, odnosno rodno uvjetovanog nasilja uzrokovanog patrijarhalnim društvom koje se često ogleda i u seksualnom nasilju nad ženama od strane muškaraca koji su uzimaju za pravo raspolagati ženskim životom. A umjesto molitve, predlažemo konkretne akcije", zaključuju iz Centra za građanske inicijative .

Ključne riječi: prosvjed, pravo na abortus, Pula
<
Vezane vijesti