Foto: Iz video spota MMH s izbornim zahtjevimaFoto: Iz video spota MMH s izbornim zahtjevimaNaknadu za vrijeme nezaposlenosti, prema podacima za rujan prima 15.6 posto ukupno nezaposlenih osoba, piše Novi list. Oni, kao i budući nezaposleni, ne mogu računati da će im financijska pomoć rasti jer političke stranke jedino rješenje vide u novim radnim mjestima, za koje ne kažu kako će ih stvoriti.

Uoči parlamentarnih izbora političarima su puna usta nezaposlenih, odnosno, otvaranja novih radnih mjesta, ali nitko pri tome ne govori o pravima za vrijeme nezaposlenosti, kao i o položaju mladih koji na tržištu rada. Osim što nezaposleni tijekom razdoblja traženja posla moraju ispunjavati određene "zadatke", imaju i pravo na novčanu naknadu ako su prethodno radili određen broj mjeseci i to za prvih 90 dan korištenja iznosi 70 posto, a za preostalo vrijeme 25 posto prosjeka obračunate plaće.

Na taj problem upozorio je i predsjednik Mreže mladih Hrvatske Karlo Kralj prilikom prošlotjednog sučeljavanja kandidata za predstojeće izbore gdje istaknuo kako je sve veći broj nezaposlenih mladih koji izlaskom na tržište rada ulaze u rizik dugotrajne nezaposlenosti, a ne mogu ostvariti nikakva prava na novčanu naknadu. Naime, jedan od izbornih zahtjeva MMH je da se mladima bez prijašnjeg radnog iskustva, onih koji su netom izašli iz obrazovnog sustava, prilikom prijave na HZZ četiri mjeseca isplaćuje naknada u iznosu od pola minimalne plaće, što je većina stranaka odbila kao preskupu i besciljnu mjeru. Takav zahtjev podržali su jedino Iva Kvakić iz stranke ZA GRAD i Ivan Buljan iz ORaH-a.

Uz MMH, Novi list je također poslao upit kandidatima o naknadama za vrijeme nezaposlenost te hoće li ona ostati limitirana kao do sada.

SDP je odgovorio kako istraživanja pokazuju da "primanje relativno visoke i dugotrajne naknade može negativno djelovati na traženje posla i tako produljiti trajanje nezaposlenosti", a što HDZ o tome misli ostaje nepoznato jer na upit Novog lista nisu odgovorili. Most bi naknadu za vrijeme nezaposlenosti delimitirao samo za socijalne slučajeve jer "žele poticati zaposlenost", dok bi ORaH to mijenjao i uveo naknadu za sve nezaposlene pri čemu bi institucije trebale odrediti minimalni iznos naknade.

Iako stalno možemo čuti kako su mladi budućnost ove zemlje i kako u njih treba ulagati, (ne)očitovanja stranaka o njihovim zahtjevima i neprepoznavanje konkretne problematike mladih pri zapošljavanju pokazuje da su problemi mladih, ali i svih nezaposlenih za političare samo dobar predizborni trik.

<
Vezane vijesti