soszajadran.pngS.O.S. za Jadran pozdravlja najavu premijera Milanovića da Vlada provede referendum o eksploataciji nafte na Jadranu, ali samo pod pretpostavkom da se prije referenduma organizira kvalitetno informiranje javnosti te osigura korektna procedura.

Dodaju kako posebno podržavaju stav kako ova Vlada, a ni bilo koja u budućnosti, ne bi smjela sama donositi ovako važne i dugoročne odluke.

"Podsjećamo, kako je ministar Vrdoljak, nažalost, sebi prigrabio ovlasti nad upravljanjem Jadranom te smatra kako on ima pravo donijeti takvu odluku i štoviše, da ju je već  donio. Također, premijer je u krivu o kvaliteti najavljenih koncesionara. Nama se nisu javili 'najrenomiraniji svjetski istraživači', nego osrednje tvrtke s nizom incidenata u prošlosti. Privid kako se bušenju nafte u Jadranu protivi samo glasna manjina prvenstveno je posljedica dosadašnje netransparentne procedure te činjenice kako se nije kvalitetno konzultiralo širu javnost", priopćili su iz S.O.S. za Jadran

Smatraju da je slično demokratsko izražavanje volje građana i građanki potrebno osigurati i za najavljena istraživanja nafte na kopnu.

Podsjećamo, kampanju S.O.S. za Jadran zajednički vode Zelena akcija (Zagreb), Sunce (Split), Zelena Istra (Pula), Žmergo (Opatija) i BIOM (Zagreb), Greenpeace Hrvatska i WWF Adria, a njen je cilj očuvati cijeli Jadran od naftnog zagađenja, ne samo zaustavljanjem planiranih aktivnosti u Hrvatskoj, već i ubrzanim privođenjem kraju postojeće proizvodnje na talijanskoj strani.

Ključne riječi: nafta, zelena akcija, Greenpeace, Jadran
<
Vezane vijesti