Foto: HinaFoto: HinaSuočeni s neprimjerenim događanjima u hrvatskoj sveučilišnoj zajednici te potaknuti nizom nezakonitih i nečasnih radnji u obrazovnom sustavu, duboko smo zabrinuti zbog ozbiljnosti stanja u hrvatskoj znanosti koje je kulminiralo sramotnom aferom plagiranja znanstvenog rada koji potpisuje ni manje ni više nego ministar znanosti i obrazovanja, Pavo Barišić. Pridružujemo se časnom i odgovornom apelu uglednog hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića za očuvanje akademske čestitosti i etike znanstvenog rada, stoji u pismu Inicijative za Filozofski.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Suočeni s neprimjerenim događanjima u hrvatskoj sveučilišnoj zajednici te potaknuti nizom nezakonitih i nečasnih radnji u obrazovnom sustavu, duboko smo zabrinuti zbog ozbiljnosti stanja u hrvatskoj znanosti koje je kulminiralo sramotnom aferom plagiranja znanstvenog rada koji potpisuje ni manje ni više nego ministar znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Pavo Barišić.
Hrvatska nema drugog načina da obrani svoj znanstveni kredibilitet, i pred vlastitim građanima, i pred svijetom, nego beskompromisnim zauzimanjem za časno i pošteno akademsko ponašanje u znanstvenom radu

Smatramo nedopustivim da se ministar znanosti bilo koje zemlje, umjesto da svojim znanstvenim radom bude primjer svima, služi nezakonitim i nečasnim postupcima u svom radu, pri tom relativizirajući osnovna načela akademskog rada i javnog djelovanja. Stoga se ovim pismom pridružujemo časnom i odgovornom apelu uglednog hrvatskog znanstvenika dr. sc. Ivana Đikića za očuvanje akademske čestitosti i etike znanstvenog rada, odlučno podržavajući nultu toleranciju plagiranja u znanstvenom radu svakog znanstvenika i znanstvenice u Hrvatskoj, pa tako i trenutnog ministra znanosti i obrazovanja, prof. dr. sc. Barišića.

S obzirom da je Saborski odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, kao neovisno nacionalno tijelo, utvrdio plagijat u znanstvenom radu ministra Barišića, smatramo da su se stekli uvjeti da se ministar Barišić povuče s tog položaja.

Hrvatska nema drugog načina da obrani svoj znanstveni kredibilitet, i pred vlastitim građanima, i pred svijetom, nego beskompromisnim zauzimanjem za časno i pošteno akademsko ponašanje u znanstvenom radu.

Stoga apeliramo da se ova načela poštuju bez izuzetaka i da se obrani etika znanstvenog i obrazovnog rada. Tražimo da se pred cjelokupnom javnošću, a posebno pred mladim ljudima, prestane derogirati autoritet profesora, da se zaštite i očuvaju temelji pedagoškog, obrazovnog i znanstvenog rada na kojem počiva sadašnjost i budućnost naše zemlje.

 

Hrvatska ima dovoljno etičnih i sposobnih znanstvenika koji su kadri posao ministra znanosti i obrazovanja obavljati časno i bez mrlje u svome radu."

<
Vezane vijesti