H-Alter
Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Oštro osuđujemo današnje potpisivanje ugovora o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika na šest istražnih područja u kontinentalnom dijelu Hrvatske i tražimo njihovo poništenje. Također ćemo poduzeti sve pravne korake kako bismo utvrdili nepravilnosti u procesu dodjele koncesija i potpisivanja ugovora", poručili predstavnici Zelene akcije, Zelenog Osijeka i Brodskog ekološkog društva BED na današnjoj konferenciji za medije ispred Sabora.

Premijer Tihomir Orešković, koji je praktički na odlasku i čija Vlada ne uživa povjerenje građanki i građana, danas je potpisao ugovore s dvije kompanije: INA-om (jedno polje) i kanadskom tvrtkom Vermilion Energy (četiri polja) za davanje Slavonije naftnim kompanijama. Tim je povodom Zelena akcija održala konferenciju za medije na Markovu trgu.

"Pitamo gospodina Oreškovića zašto mu se toliko žuri? Ne samo da je potpisao ove ugovore, već je najavio otvaranje novog natječaja u srpnju za 10 novih polja. Ovakvi brzopleti i zadnji potezi premijera na odlasku građani bi mogli protumačiti kao pogodovanje kompanijama ili čak uzimanje provizije na štetu građana i građanki", izjavio je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Beneš: "Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, a posebno nafte, može ozbiljno ugroziti i vodu i poljoprivredno zemljište kojima je kontinentalna Hrvatska veoma bogata"Dodatno, nevjerojatno je da Vlada - u kojoj je Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu Konzultantica te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom - donosi ovakve odluke od državne važnosti.

"Ponovno pozivamo nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka i bivšeg premijera Milanovića, te o djelovanju Karamarka i Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa", dodao je Tomac.

Vlada je potpisivanjem ugovora prekršila i pravnu proceduru. Naime, koncesije su dodijeljene u lipnju 2015., a rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od dana donošenja odluke o odabiru u postupku javnog nadmetanja za izdavanje dozvole. Potpisivanje ugovora skoro godinu dana nakon dodjele koncesija predstavlja jasno kršenje Zakona o ugljikovodicima (Članak 23. st.3.), stoga tražimo poništenje cijelog procesa.Tomac: "Ponovno pozivamo nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade"

"Ovaj projekt je i izrazito štetan za okoliš i lokalnu zajednicu. Potpisivanjem ugovora, Vlada RH daje naftnim kompanijama cijelu Slavoniju, Srijem i Baranju, odnosno nešto više od trećine površine kopnenog dijela Hrvatske, bez ikakve javne rasprave i konzultacije s lokalnim stanovništvom", izjavio je Dinko Pešić iz udruge Zeleni Osijek.

Iris Beneš iz Brodskog ekološkog društva-BED-a dodala je: "Istraživanje i eksploatacija ugljikovodika, a posebno nafte, može ozbiljno ugroziti i vodu i poljoprivredno zemljište kojima je kontinentalna Hrvatska veoma bogata".

Osim toga, Vlada RH se očito ne planira pridržavati ni globalnog klimatskog sporazuma iz Pariza kojeg je potpisala u travnju ove godine, a koji jasno obvezuje vlade svijeta da napuste korištenje i ulaganje u fosilna goriva te krenu prema niskougljičnom razvoju.

Ključne riječi: nafta, zelena akcija, plin, Slavonija
<
Vezane vijesti