Foto: GreenpeaceFoto: GreenpeaceAktivisti Greenpeacea danas su ispred zgrade u kojoj se nalazi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raširili 6-metarski transparent upućen ministru Tomislavu Ćoriću. Poruku da Hrvatska zaostaje u pogledu korištenja sunčeve energije pojačali su velikim satom-budilicom, simbolično namještenim na 5 do 12, te pozvali na hitan otklon od fosilnih goriva prema obnovljivim izvorima energije.

Hrvatska ima golem potencijal za korištenje energije sunca, koji se sustavno zanemaruje. Gotovo godinu dana nakon što je preuzeo dužnost, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić ne pokazuje značajnu promjenu smjera, tvrde u Greenpeaceu. Naime, prema dosadašnjim izjavama i najavama konkretnih projekata, Hrvatska svoju energetsku budućnost i dalje uvelike temelji na projektima fosilnih goriva - nafti, plinu pa čak i uvoznom ugljenu, koji su glavni uzrok sve razornijih klimatskih promjena.

Tomić:"Posljednji je trenutak - pet do dvanaest - da ministarstvo energetike napokon otkrije sunce. Hrvatska ove godine donosi novu energetsku strategiju, a narednih tjedana Europska unija odlučuje o svojoj energetskoj budućnosti"Istovremeno, Hrvatska oko 40% potreba za električnom energijom podmiruje iz uvoza, što je posebno izraženo u ljetnim mjesecima kada je turistička sezona na vrhuncu. Iako su upravo ljeto i obala dobitna kombinacija za masovnu domaću proizvodnju struje kada je najpotrebnija, Hrvatska je i dalje na dnu ljestvice po korištenju solarne energije u Europskoj uniji.

"Posljednji je trenutak - pet do dvanaest - da ministarstvo energetike napokon otkrije sunce. Hrvatska ove godine donosi novu energetsku strategiju, a narednih tjedana Europska unija odlučuje o svojoj energetskoj budućnosti. Sada je trenutak da se olakša građanima da proizvode vlastitu energiju, jer za to postoji i potencijal i interes. Na taj način smanjit će se i računi za struju i uvoz struje i zagađenje okoliša", izjavio je Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.  

Greenpeace je stručnom studijom pokazao da je ulaganje u obnovljive izvore energije za Hrvatsku ujedno i prilika za razvoj i otvaranje desetaka tisuća radnih mjesta. Drastičnim padom cijena tehnologije čista, solarna energija postala je tržišno konkurentna, dok se ulaganja posebno isplate u sektoru turizmaTražimo od ministarstva i Vlade da se konačno uključe u taj svjetski i europski trend, da počnu djelovati poticajno, kao saveznik svojih građana, a ne kao servis fosilnih interesa

"Želimo li ostati turistička zemlja koja se s pravom diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave i štetne projekte, kao što je obnova Plomina na uvozni ugljen ili LNG terminal na Krku, i okrenuti se 100% obnovljivoj energetici za koju imamo sjajne prirodne uvjete. Godinama se već u svijetu više ulaže u obnovljive izvore energije nego u sve druge izvore zajedno. Tražimo od ministarstva i Vlade da se konačno uključe u taj svjetski i europski trend, da počnu djelovati poticajno, kao saveznik svojih građana, a ne kao servis fosilnih interesa", zaključuje Tomić.

<
Vezane vijesti