Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaZelena akcija je pozvala gradske zastupnike Zagreba da na današnjoj sjednici Gradske skupštine ne prihvate prijedlog Plana gospodarenja otpadom i spriječe velike financijske i okolišne štete, kao što su to učinili i prije mjesec dana. U međuvremenu gradska vlast nije napravila zatražene temeljite promjene koje bi zaustavile kaos u gospodarenju otpadom u Zagrebu te stoga zastupnici opet moraju odlučno reći ne ovakvom lošem Planu.

Prijedlog Plana i dalje propisuje ulaganje više od milijardu kuna u izgradnju velikog centra u kojeg bi se na obradu dovozilo svo zagrebačko smeće i smeće iz Zagrebačke županije. Takav dogovor štetan je jer nisu izrađene nikakve studije koje bi dokazale financijsku i okolišnu prihvatljivost centraliziranog sustava obrade smeća naspram decentraliziranih sustava odvajanja, kompostiranja i recikliranja. Takvi sustavi diljem Košak:"Micanjem Brezovice i Podsuseda kao lokacija za postrojenja, gradonačelnik Bandić nastoji kupiti mir u Skupštini i progurati ovaj Plan, iako on sadrži brojne druge nedostatke koji bi donijeli velike financijske i okolišne štete Zagrebu"svijeta otvaraju puno više radnih mjesta i nemaju negativan utjecaj na okoliš, što se u ovom prijedlogu Plana zanemaruje.

"Micanjem Brezovice i Podsuseda kao lokacija za postrojenja, gradonačelnik Bandić nastoji kupiti mir u Skupštini i progurati ovaj Plan, iako on sadrži brojne druge nedostatke koji bi donijeli velike financijske i okolišne štete Zagrebu. Velike količine novca ulažu se obradu smeća, ulaganja u potrebnu infrastrukturu za odvajanje i recikliranje višestruko su manja, a gradska vlast istovremeno uvjerava javnost da je napredniji sustav odvojenog prikupljanja i recikliranja znatno skuplji. To je jasan dokaz licemjerja i nebrige za okoliš i javni interes koje zastupnici ne smiju dozvoliti", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Grad Zagreb već više od dvije godine nema Plan gospodarenja otpadom, građanima nije osigurano kvalitetno odvojeno prikupljanje niti pravedna naplata po količini, tzv. "zeleni otoci" su zbog nedostatka kontrole i neredovitog odvoza pretvoreni u "otoke smeća" te je stoga hitno potrebno donošenje kvalitetnog Plana koji bi riješio sve nagomilane probleme. Međutim, ovaj prijedlog Plana, kao i nedavno donesena Odluka o prikupljanju otpada i dalje idu u smjeru bavljenja smećem, umjesto odvojenim prikupljanjem i recikliranjem otpada.

"Ako ovaj prijedlog Plana zaživi čeka nas novo desetljeće ovisnosti o proizvodnji velikih količina smeća koje bi punile megacentar u Resniku, kao i povećanje mjesečnih računa građanima zbog neispunjenja ciljeva odvajanja i recikliranja otpada. Stoga pozivamo zastupnike da još jednom ustanu protiv ovakvog Plana i stanu u obranu javnog interesa i zaštite okoliša", naglasio je Košak, a aktivisti Zelene akcije istaknuli su transparent Prognoza za Zagreb 2018.-2023.: Smećava!, kako bi jasno ukazali što građane čeka ako ovaj prijedlog Plana zaživi.

<
Vezane vijesti