Foto: ZAFoto: ZASmanjenje financiranja Zelenog telefona od strane Grada Zagreba za čak 67 posto jasno ukazuje na udar Milana Bandića na Zelenu akciju, istaknuli su danas iz Zelene akcije. Rezovi su uslijedili nakon što se Zelena akcija sukobila s Bandićem kroz inicijativu Vratite Magnoliju te nakon što je ukazivala na gradonačelnikovu promašenu politiku gospodarenja otpadom.

Zeleni telefon (ZT) Zelene akcije je program za građane i građanke koji kontinuirano radi od 1992. godine, a posljednjih 10-ak godina zaprimi i obradi godišnje oko 1.200 prijava vezanih uz najrazličitije oblike devastacije i onečišćenja okoliša. Grad Zagreb je još 1994. godine prepoznao važnost ovog servisa građana i građanki te ga je od tada redovito financijski podržavao.Ovakva smanjenja novčanih sredstava samo zbog aktivnosti koje se ne sviđaju zagrebačkom gradonačelniku, Zelena akcija doživljava kao njegovu političku odluku ukidanja ovog neophodnog programa

U prvim godinama ta podrška je iznosila 50.000 kuna, a zbog velikog povećanja broja poziva građana_ki i različitih institucija te intenziteta rješavanja prijava, financijska podrška je 2008. godine narasla na 330.500 kuna.

Bandić se 2010. godine osvetio Zelenoj akciji zbog kampanje protiv projekta Cvjetni Tomislava Horvatinčića, njegovog prijatelja, pa je od tada smanjio financijsku podršku Zelenom telefonu za 55 posto odnosno na 150.000 kuna.

"Sada Bandić opet radi slično i financijsku podršku smanjuje za još veći postotak, na istu razinu kao prije 25 godina, tj. 50.000 kuna", izjavila je danas Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije.

Ovakva smanjenja novčanih sredstava samo zbog aktivnosti koje se ne sviđaju zagrebačkom gradonačelniku, Zelena akcija doživljava kao njegovu političku odluku ukidanja ovog neophodnog programa.

"Postavljamo pitanje s kojim kriterijima se vodilo povjerenstvo za dodjelu sredstava Javnog poziva, kada se u odnosu na prethodnu godinu obim posla na ZT-u povećao, a povećao se i proračun Grada Zagreba. Javni pozivi kao demokratska procedura ovdje su samo formalnost jer o ishodima očito odlučuje sam gradonačelnik", zaključila je Leljak Gracin.

Ključne riječi: zelena akcija, zagreb, Bandić
<
Vezane vijesti