H-Alter
Foto: Nenad FabijanićFoto: Nenad FabijanićČini se da je spomenički zanos zagrebačkog gradonačelnika malo splasnuo. Naime, na samom kraju prošle godine Bandić je potpisao Odluku o poništenju otvorenog postupka javne nabave u predmetu "Izgradnja spomenika domovini". Obrazloženje poništenja je da su "postale poznate okolnosti zbog kojih bi došlo do sadržajno bitno drugačije obavijesti o nadmetanju ili dokumentacije o nabavi, da su bile poznate prije." Tako će se početak gradnje spomenika predviđen za proljeće ove godine prolongirati na neodređeno vrijeme.

Spomenik domovini stajat će na zelenoj površini između Gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, nasuprot nedavno otkrivenom spomeniku Franji Tuđmanu. Za idejno rješenje spomenika raspisan je natječaj, a između 52 pristigla rada odabran je onaj arhitekta Nenada Fabijanića. Arhitektonski fakultet u Zagrebu izradio je projektnu dokumentaciju na osnovu koje je 23. kolovoza prošle godine dobivena građevinska dozvola za radove.

Nije poznato koje su to nove okolnosti zbog kojih je gradonačelnik poništio natječaj za izvođača radova. Međutim, čini se da je Grad zatražio vještačenje i kontrolu troškovnika na osnovu koje formirana stvarna cijena radova

Spomenik se sastoji od više dijelova, to su portal dužine tridesetak metara, zatim kameni monolit visok preko tri metra gdje će se ostavljati vijenci i cvijeće onima koji su pali za domovinu, Zid svjetlosti kao podsjetnik na Zid boli koji se nekad nalazio u Selskoj ulici, te vječni plamen. Zbog specifičnih i skupih materijala cijena spomenika bit će vrlo visoka, pa je procijenjeno da će samo radovi, bez troškova nadzora i izrade dokumentacije, koštati 21.5 milijuna kuna i to bez PDV-a.

Natječaj za odabir izvođača radova raspisan je krajem kolovoza 2018. i nakon nekoliko dopuna zaključen otvaranjem ponuda 6. studenog 2018. Na natječaj je pristigla samo jedna ponuda, koju su zajednički dale tvrtke Vodotehnika d.d. koja je gradila tzv. Bandićeve fontane i Tigra d.o.o. čiji je vlasnik gradonačelnikov kum i prijatelj Milan Penava. Cijena koju su ponudili za ovaj posao premašila je procijenjenu za gotovo 6 milijuna kuna i iznosi 27,477,670.82 kn bez PDV-a, odnosno 34,347,088.53 s PDV-om.

Nije poznato koje su to nove okolnosti zbog kojih je gradonačelnik poništio natječaj za izvođača radova. Međutim, čini se da je Grad zatražio vještačenje i kontrolu troškovnika na osnovu koje formirana stvarna cijena radova. Je li bilo potrebno korigirati troškovnik ili će se možda ići na izmjenu projekta i smanjenje ukupne cijene za spomenik, saznat ćemo kada se raspiše novi natječaj.

<
Vezane vijesti