Foto: PixabayFoto: PixabayPolicajac je jučer na području Mrkoplja upucao migranta. Ako analiziramo MUP-ovo priopćenje, još jednom možemo ustvrditi kako je činjenica da se na migrante puca posljednja u nizu informacija koje treba spomenuti. Prvo se spominje nezakonite migracije i prevencije imovinskih delikata, kako bi se ustvrdila "sveta misija" hrvatske policije koju se ne treba preispitivati, a zatim, kada se objašnjava akt pucanja, za "opaljivanje" iz oružja policajca okrivljuje se migrant, koji je, hoće se reći, sam sebi zadao metak. To je valjda jedino što danas migrant smije.

MUP-ovo priopćenje o događaju je sljedeće:

"Jučer, 27. studenog 2019. godine, u kasnim popodnevnim satima, na širem području Mrkoplja, policijski službenici PU primorsko-goranske, koji sukladno zaključcima sastanka predstavnika policije i lokalnih vlasti na navedenom području provode pojačane aktivnosti na suzbijanju nezakonitih migracija te prevenciji imovinskih delikata, zatekli su grupu nepoznatih osoba.

Tijekom policijskog postupanja, jedna od zatečenih osoba, u namjeri da spriječi policijskog službenika u obavljanju službene radnje, pružala je aktivan otpor i na taj način svojim djelovanjem prouzrokovala opaljenje iz vatrenog oružja policijskog službenika, kojom prilikom je došlo do posljedičnog zadobivanja ozljeda. Osobi je odmah pružena hitna medicinska pomoć te je zbrinuta. Prema prvim neslužbenim informacijama radi se o lakšoj ozljedi.Ovim još jednom postaje vidljivo kako se migrantima danas na svakoj razini oduzima pravo da budu subjekti. Njih bi se danas trebalo: protjerivati, pendrečiti, iskorištavati, mučiti, ušutkavati, izgladnjivati, vrijeđati, loviti, hvatati, iscrpljivati, zatvarati, pritvarati, vraćati, premještati, ranjavati, odbijati, ubijati. A oni, oni ne bi trebali - ništa

Policija utvrđuje sve okolnosti pod kojima se događaj odvio."

Podsjetimo,  statistički podaci iz zajedničke baze podataka svih zabilježenih svjedočanstava migranata koji su protjerani iz Hrvatske pokazuju da je u 19 posto slučajeva došlo do upotrebe oružja ili prijetnje oružjem, što je uključivalo odnošenje prema 1279 migranata.

Samo u ovoj godini protjerivanja 770 ljudi iz Hrvatske uključivala su uporabu oružja ili prijetnju oružjem. Od 54 grupna slučaja: u 31 grupnom slučaju prijavljeno je da su policajci ispaljivali pucnjeve; u 33 grupna slučaja oružje je korišteno kako bi se zaprijetilo ispitanicima.

Samo u listopadu ove godine, 17% zabilježenih slučajeva protjerivanja iz Hrvatske odnosilo se na prijetnju ili pucanje iz vatrenog oružja od strane policije. Ti slučajevi uključivali su ukupno 285 migranata.

Ako idemo analizirati MUP-ovo priopćenje, još jednom možemo ustvrditi kako je činjenica da se na migrante puca posljednja u nizu informacija koje treba spomenuti. Prvo se spominje nezakonite migracije i prevencije imovinskih delikata, kako bi se ustvrdila "sveta misija" hrvatske policije koju se ne treba preispitivati, a zatim, kada se objašnjava akt pucanja, za opaljivanje iz oružja policajca okrivljuje se migrant, koji je, hoće se reći, sam sebi zadao metak. To je valjda jedino što danas migrant smije.

Ovim još jednom postaje vidljivo kako se migrantima danas na svakoj razini oduzima pravo da budu subjekti. Njih bi se danas trebalo: protjerivati, pendrečiti, iskorištavati, mučiti, ušutkavati, izgladnjivati, vrijeđati, loviti, hvatati, iscrpljivati, zatvarati, pritvarati, vraćati, premještati, ranjavati, odbijati, ubijati. A oni, oni ne bi trebali - ništa. Ne bi, zapravo, trebali postojati. Ili bi trebali postojati - negdje – nekako - nepostojeći. I upucavati se, jedan po jedan, pištoljima koje u rukama drže drugi.

Ključne riječi: MUP, nasilje, policija, migracije, granice, migrant
<
Vezane vijesti