H-Alter
Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscO haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak." Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice.

O haiku poeziji Vladimir Devidé, matematičar i japanolog, vrsni poznavatelj i ljubitelj haiku poezije piše: "Haiku poezija rasterećena je patetike, ne poznaje cinizam, u njoj nema preuveličavanja niti umanjivanja važnosti onoga o čemu se govori. Sve je važno, bilo veliko ili malo, obično ili neobično. Sve ima svoje mjesto, svoj trenutak."

Drugačiji pogled na vijesti i događaje oko nas kroz haiku za H-Alter ispisuje Mun Tzu (opreka umjetniku ratovanja Sunu), s željom da nas usmjeri prema neciničnoj svevažnosti svakodnevice. Prijašnje haikue Mun Tzua pročitajte ovdje.

 

Ispod perike
pod kaputom svog oca
– plava djevojka

 

Sahara Kodajari, koja je dobila nadimak Plava djevojka zbog boje njenog omiljenog nogometnog tima Esteglal, preminula je u teheranskoj bolnici početkom rujna. Smrt je uslijedila nekoliko dana nakon što se Kodajari polila benzinom i samozapalila ispred zgrade suda, gdje je pozvana zbog optužbe da je, uprkos zabrani ženama da odlaze na stadione, u više navrata pokušala ući kako bi gledala nogometnu utakmicu. U pokušajima ulaska na stadione, nosila je dugi kaput i plavu periku. Iranski navijači i nogometaši odali su joj počast  - od nje su se oprostili minutama šutnje, ali i pjesmom kojom su poručili kako "cijeli svijet treba znati da smo rođeni jednaki, nema razlika između žena i muškaraca".

 

U torbi krije
šteke cigareta i
arapsku knjigu

 

Izraelski zakon koji korijene vuče još od Drugog svjetskog rata zabranjuje trgovinu s neprijateljem, a Izrael tu politiku primjenjuje, među ostalim, na libanonske, sirijske i iračke izdavače. Za one koji žele čitati arapsko i na arapskom u Izraelu, situacije je izuzetno teška.
Foto: Creative Roots Foto: Creative Roots

 

Divlji pjev trojke
na putu za Remizu,
gnijezdo tračnica

 

Nije potrebno objašnjavati.

 

Ruksak-planina
sat prisilnog sjedenja
zvono – stampedić

 

Nova nastavna godina počela je 9. rujna. Završava 17. lipnja 2020. godine.

 

Netko u busu
glasno pušta Čajkovskog
– putnike je strah

 

Na putu za Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine - prema programu  "Luka različitosti", čiji je cilj "stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost." 
Ključne riječi: umjetnost, kultura, poezija, vijesti, haiku
<
Vezane vijesti