Foto: I.P.Foto: I.P."Čak i kad se gleda samo financijska isplativost za investitore, Plomin C je veoma rizičan projekt sa slabom stopom povrata, a ako se uzme u obzir čitavo društvo, projekt je u potpunosti neisplativ", istaknula je Maja Božičević Vrhovčak, direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja, na današnjem predstavljanju stručne analize troškova i koristi izgradnje Plomina C.

"Analiza koju je proveo DOOR je objektivna, nepristrana, te klasično znanstveno suzdržana", rekao je danas predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić otvarajući raspravu o nalazima stručne analize troškova i koristi izgradnje termoelektrane Plomin COvo je konačna potvrda da od izgradnje Plomina C treba odustati te se usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije

Maja Božičević Vrhovčak objasnila je kako je cilj analize bio potaknuti argumentiranu raspravu o Plominu C, jer bi investiciju trebalo temeljiti upravo na takvim raspravama. Razmatrajući neke od poteškoća s kojima bi se projekt suočava na putu prema isplativosti, Božičević Vrhovčak je istaknula kako je od 2013. godine otežano kreditiranje termoelektrana na ugljen, a Svjetska banka u potpunosti je obustavila takvo kreditiranje, osim u specifičnim situacijama. 

Obrazložila je kako iz javnih nastupa zagovaratelja projekta nije jasno čemu bi točno Plomin C trebao pridonijeti, već se uglavnom govori o dosta općenitim parametrima bez brojčanih vrijednosti. Financijska analiza koju je DOOR proveo pokazala je kako je projekt u osnovnim parametrima profitabilan za investitore, s godišnjom stopom povrata ispod 10 posto.

Međutim, test osjetljivosti proveden u sklopu financijske analize pokazuje kako je projekt i za same investitore vrlo rizičan - uz porast operativnih troškova od 35 posto postao bi neisplativ. Dva bitna rizika pritom su i kašnjenje u izgradnji te porast troškova izgradnje.

Kada se razmatra ekonomska analiza, koja je obuhvatnija od uske financijske analize, te uzima u obzir eksterne troškove i koristi, pokazuje se da bi do negativnog novčanog tijeka došlo već 2027. godine, nakon samo deset godina rada. Božičević Vrhovčak je zaključila kako je projekt osjetljiv na promjene ključnih varijabli, te u konačnici neisplativ za čitavo društvo.

Maja Božičević Vrhovčak: "Do negativnog novčanog tijeka došlo bi već 2027. godine" Maja Božičević Vrhovčak: "Do negativnog novčanog tijeka došlo bi već 2027. godine"

Čak i uz upitno vrednovanje projekta na okoliš i zdravlje, ne preporuča se njegova provedba. Zelena akcija pozdravlja Vladino uvođenje "privremenog moratorija" na izgradnju termoelektrana, ali smatra da je ova analiza dokaz da je nužno trajno odbaciti ideju o izgradnji Plomina C.

Voditelj energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan istaknuo je danas kako je Plomin C test za novu Vladu, koji će pokazati kakva je njihova politika održive energetike. Vidan je objasnio kako politika jeftine nafte više ne uspjeva zaustaviti prelaz na obnovljive izvore energije - investicije u obnovljive izvore energije rastu, a energija koju proizvode je sve jeftinija i dostupnija.Kada se razmatra ekonomska analiza, koja uzima u obzir eksterne troškove i koristi, pokazuje se da bi do negativnog novčanog tijeka došlo već 2027. godine, nakon samo deset godina rada

Time fosilni energenti, a i termoelektrane na ugljen, postaju sve neisplativije. Iako negativni utjecaj termoelektrane na zdravlje nije bio predmet ove stručne analize, Vidan napominje da je on itekako bitan i ne smije biti zanemaren.

"S obzirom da je dio koalicije nove Vlade bio izrazito protiv izgradnje termoelektrane na ugljen u Pločama, a u njihovom predizbornom planu bio je i moratorij na izgradnju termoelektrana na ugljen, mislim da bi promjene i nastavak izgradnje Plomina C ozbiljno narušile vjerodostojnost energetske politike koju je Vlada najavljivala", rekao je Vidan.

Napomenuo je kako ne vidi koji bi razlog postojao za nastavak neisplativog projekta, izuzev korupcije, te upozorio kako zato Sabor mora inzistirati na transparentnosti ovog projekta. Važno je istaknuti i kako bi HEP preuzimanjem ukupne električne energije proizvedene u Plominu C ostavio jako malo prostora za preuzimanje električne energije od drugih proizvođača, što je loše za razvijanje alternativnih izvora energije.

Bernard Ivčić zaključio je kako će Zelena akcija analizu poslati Vladi, nadležnim saborskim tijelima i HEP-u, ponovivši kako je ovo konačna potvrda da od izgradnje Plomina C treba odustati te se usmjeriti prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

<
Vezane vijesti