Foto: L.R.Foto: L.R.Na Filozofskom fakultetu jučer je održan plenum na kojem je izglasano odbacivanje ugovora o suradnji s KBF-om. Od okupljenih 700 studenata, velika većina glasala je za odbacivanje ugovora o izvođenju dvopredmetnih studija s KBF-om čime je plenum stao u obranu sekularizacije obrazovanja na svom fakultetu.

U dupkom ispunjenoj dvorani D7, moderator je na početku pročitao popis organizacija koje su pružale podršku plenumu i studentskoj borbi protiv klerikalizacije obrazovanja: Centar za Mirovne studije, Klub studenata FPZG, Studentski pokret Novi Sad, Mreža antifašistkinja Zagreba, Dirdem u školi, Ženska mreža Hrvatske, Kulturnjaci 2016, Radnička fronta, Forum mladih SDP-a, itd. Potom je pročitano zajedničko pismo potpore studentskih udruga Studentski front iz Srbije, Mugre iz Makedonije i Iskre iz Slovenije.Očekivati neku novu blokadu bilo bi nerealno, ali ukoliko zaista žele pružati otpor konzervativnoj desnici koja napada puno direktnije, studenti će se morati pomaknuti od ovakvih minimalnih zahtjeva

Uslijedila je iscrpna rasprava od dva i pol sata na kojoj su studenti izlagali argumente protiv suradnje s KBF-om da bi konačno izglasali odbacivanje nakon čega je entuzijazam u dvorani pao, te je dio studenata lagano počeo napuštati dvoranu.

Plenum je zatim izglasao legitimitet studentskim delegatima da na idućem Fakultetskom vijeću zatraže razdvajanje točke o suradnji, odnosno da se o svakoj točki ugovora odlučuje pojedinačno, čime bi se izbjeglo glasanje o ugovorima u paketu.

Također, izglasano je da studentski delegati u slučaju prijedloga izglasavanja točke u paketu stave na istu suspenzivni veto. Podsjetimo, uprava fakulteta uporno nastoji izglasati usvajanje ukupno pet ugovora u paketu (KBF, Muzička akademija, Akademija likovnih umjetnosti, PMF, FOI). Na koncu, plenumaši su pred polupraznom dvoranom stali formirati radne grupe od kojih se jedna treba baviti i mobilizacijom studenata.

Jedan od povoda ovog plenuma bila je i prošlotjedna smjena Branke Galić, prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju koja se protivila ovim ugovorima. Zbog toga se u kuloarima spominjao i potencijalni plenumski zahtjev za smjenom dekana Previšića do kojeg jučer ipak nije došlo. Umjesto toga, smijenjena prodekanica se pojavila na plenumu i održala kratak govor pri čemu je zaradila gromoglasan aplauz, a plenum je zatim izglasao osudu njene protustatutarne suspenzije te joj dao podršku.

Plenum koji se na kraju protegnuo na više od četiri sata ostavio je prilično mlaki dojam. Studenti na kraju jesu izglasali protivljenje ugovorima, ali time nisu povukli suviše radikalan potez.

Očekivati neku novu blokadu bilo bi nerealno, ali ukoliko zaista žele pružati otpor konzervativnoj desnici koja napada puno direktnije, studenti će se morati pomaknuti od ovakvih minimalnih zahtjeva i zatražiti smjene fakultetske vrhuške koja već mjesecima na netransparentan način pokušava podvaliti ove ugovore, uz stalna vršenja pritiska, ucjene i smjene nepoćudnih kadrova.

<
Vezane vijesti