Foto: Jelena RatkoFoto: Jelena RatkoDeveti dan štrajka radnice i radnici Studentskog centra proveli su na Markovom trgu gdje su se nadali prijemu kod premijera Andreja Plenkovića, ali ih je on uredno odbio i ostavio im cedulju s beskorisnim brojevima telefona. Nakon jučerašnjeg ignoriranja od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, radnici su i pred Vladom naišli na zatvorena vrata.

Okupljanje radnika počelo je na Trgu bana Jelačića otkud su se uputili na Markov trg kako bi potpisivanje kolektivnog ugovora kao garanciju vlastite materijalne zaštite tražili od najviše državne instance. Međutim, premijer Plenković je već u ranim danima Vlade u praksi pokazao na što se svodi njegovo poimanje socijalnog dijaloga kojeg je zastupao u kampanji – na minijaturnu ceduljicu s telefonskim brojevima centrale i ostalih birokratskih linija koje je štrajkaškom odboru ostavio na porti. Štrajkaški odbor ovakav bezobrazluk nije previše iznenadio budući da u antiradničkoj državi živimo već četvrt stoljeća, iako Plenković postavlja nove standarde ponižavanja radničke klase, odnosno većinskog Tijekom pregovora, radnici su u kavezu Markovog trga proveli čitava tri sata uz neumorno skandiranje Hoćemo ugovor, Radnička prava i Plenkoviću javi se, ali nitko izvan kaveza te povike nije htio čutistanovništva.

Štrajkaški odbor se potom uputio na razgovore u tri kluba zastupnika koji su ih primili – SDP-a, HSS-a i HDZ-a. Prva dva su dala usmenu podršku i obećala ovo pitanje staviti na dnevni red u Saboru, dok je treći obećao preusmjeriti ovaj problem na nadležnog ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, istog onog koji je radnike jučer hladno ignorirao i prepustio nezainteresiranom i neupućenom zamjeniku Stipi Mamiću.

Tijekom pregovora, radnici su u kavezu Markovog trga proveli čitava tri sata uz neumorno skandiranje Hoćemo ugovor, Radnička prava i Plenkoviću javi se, ali nitko izvan kaveza te povike nije htio čuti.

Nažalost, ni na današnji prosvjed nije stigao značajniji broj studenata koji štrajk deklarativno podupiru. Osim otvoreno reakcionarnog Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta koji radnike nije podržao ni nominalno, čini se da unutar "progresivnih" studentskih udruga i klubova trenutno stoluje salonska ljevica.

Štrajk radnika SC-a se nastavlja i sutra je najavljeno novo okupljanje u 11 sati kod Studentskog centra u Savskoj ulici.

<
Vezane vijesti