Foto: WikimediaFoto: Wikimedia"Zahtijevamo da tehnička Vlada hitno i bezrezervno iz procedure povuče Uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u kojom želi produžiti mandat v.d. ravnatelja HRT-a za dodatnih šest mjeseci", priopćili su iz Platforme 112 i istaknuli kako bi usvajanjem Uredbe Vlada ozbiljno prekršila Ustav koji definira načela trodiobe vlasti i izrijekom propisuje nadležnosti državnih tijela.

Iz Platforme 112 naglašavaju kako Vlada nema niti zakonsku niti ustavnu ovlast mijenjati već izglasane odluke Hrvatskog sabora, poput Zakona o HRT-u koji propisuje da isključivo Sabor može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a na maksimalno šest mjeseci. Također, ističu u priopćenju, tehnička Vlada kojoj je Sabor izglasavanjem nepovjerenja oduzeo demokratski legitimitet može donositi isključivo Ako se Vlada ogluši o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti, Platforma 112 zatražit će intervenciju Ustavnog sudaodluke koje su nužne za svakodnevno funkcioniranje institucija izvršne vlasti.

"Produženje mandata v.d. glavnog ravnatelja nije odluka koja je neophodna za svakodnevno funkcioniranje institucija izvršne vlasti. Upravo suprotno, ona predstavlja jasan izraz partikularne političke volje skupine ljudi koji čine tehničku Vladu kojoj je izglasano nepovjerenje i tako joj oduzet demokratski mandat. Takva odluka očigledno je suprotna čl. 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti koji izričito zabranjuje Vladi da nakon raspuštanja Sabora donosi odluke o imenovanjima na dužnosti", stoji u priopćenju Platforme 112.

Prema odredbama Zakona o HRT-u, po isteku perioda od šest mjeseci odgovornost upravljanja HRT-om prelazi u nadležnost Nadzornom odboru HRT-a koji na raspolaganju ima mehanizme upravljanja sukladno Zakonu o ustanovama. Miješanjem Vlade kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje u zakonom propisanu, ističu iz Platforme 112, nadležnost nadležnih upravljačkih tijela HRT-a kao javne ustanove predstavlja jasno ograničenje neovisnosti HRT-a od partikularnog političkog utjecaja čime se direktno krši članak 1. stavak 4. Zakona o HRT-u.

Ako se Vlada ogluši o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti te usvajanjem ove Uredbe uzurpira liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak RH, Platforma 112 zatražit će intervenciju Ustavnog suda.

aem_copy57626.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: HRT, platforma 112, Vlada
<
Vezane vijesti