Foto: PAORFoto: PAORPješačka akcija za izbjeglice usmjerena je na pomoć izbjeglicama, za izgradnju mira i značaj borbe protiv fašizma u svim njegovim oblicima. Walking Ideas ovom akcijom želi podržati izbjeglice i ukazati na problem podizanja ograde duž Mađarske granice prema njenim susjedima, javljaju iz PAOR-a.

Sportski aktivisti Panonske aktivističke organizacije (PAOR) kreću 25. rujna iz Kečkemeta u pravcu Budimpešte, za što će im trebati oko 16 sati hodanja, podijeljenih u dva dana, a kako kažu, cilj im je stići na Antifašistički skup koji se održava 26. rujna u Budimpešti. Akcija se održava u sklopu međunarodne akcije Walking Ideas i s podrškom zrenjaninskog sastava Gipsy Mafia koji će nastupiti u Budimpešti na koncertu povodom Antifašističkog skupa No nation, no border!.

Ova pješačka akcija Walking Ideas simbolično, u znak promjene, kreće iz mađarskog grada Kečkemet gdje je krajem kolovoza počeo sudski proces protiv osumnjičenih članova, pomagača bugarsko-mađarske bande koja se bavi trgovinom ljudima i koja je odgovorna za smrt izbjeglica koji su se ugušili u prikolici kamiona u Austriji. U napuštenom kamionu pronađeno je 71 tijelo izbjeglica, za koje se pretpostavlja da su iz Sirije, a četvero od njih su bila djeca.

Pješačka akcija za izbjeglice GRADITE MIR - NE OGRADE je usmjerena na pomoć izbjeglicama, za izgradnju mira i značaj borbe protiv Imate odgovornost, dužnost i obavezu da reagirate, inicirate rješavanje i direktno sudjelujete u zaustavljanju rata u Siriji i drugim zemljama Bliskog istoka i Afrike odakle izbjeglice dolazefašizma u njegovim starim i novim oblicima. Walking Ideas ovom akcijom želi podržati izbjeglice i ukazati na problem podizanja ograde duž Mađarske granice prema njenim južnim susjedima.

Vlada Mađarske žicom i metalnom ogradom navodno tako rješava problem izbjeglica iako izbjeglice nisu problem, već je sve posljedica rata u Siriji i zemljama Bliskog istoka. Ovim činom predstavnici mađarske države pokušavaju izbjeći odgovornost u odnosu na međunarodni problem, koji se neće riješiti zabranom prolaska, podizanjem zidova, žičanih ograda, jer to su "rješenja" kojima se krše međunarodni zakoni (UN) o ljudskim pravima, slobodi kretanja, boravka i ostanka, azila u svakoj zemlji u Europi i svijetu.

U isto vrijeme na ovaj način mađarska Vlada ima odgovornost za nasilje koje vrši žicom i ogradom, kao i odlukom za “konačno rješenje” za izbjeglice u 21. stoljeću. Walking Ideas želi ukazati na veliki međunarodni problem koji za posljedicu ima ljudske žrtve. Premijer Mađarske svojim izjavama indirektno utječe na porast ksenofobije, rasne, vjerske mržnje Imate dužnost i obavezu da pomognete izbjeglicama i spriječite njihovo dalje stradanje. Ovdje ukazujemo na živote stotine tisuća ljudskih bića, koji svakog dana riskiraju svoje živote na putu k miru i sigurnom životui netrpeljivosti, a što za posljedicu može imati nasilje. U tome prednjače i mađarske ekstremno desničarske partije i organizacije kao što je Jobbik. Pri tome situaciju s izbjeglicama, za vlastitu promociju i promociju neofašističkih ideja, koristi vođa neonacističkog Omladinskog pokreta 64 županije László Toroczkai i načelnik pograničnog sela Asothalom.

Zbog svega toga smatramo da je potrebno podržati dugim maratonskim hodanjem antifašistički skup No nation, no border! i koncertne nastupe angažiranih bendova u Budimpešti, jer se time šalje važna javna i međunarodna poruka, ne samo građanima i građankama Mađarske. To je i regionalna, međunarodna podrška svim bliskim organizacijama civilnog društva i građanima/kama koji su za izgradnju mira i za borbu protiv fašizma, što nisu ideološke nego suvremene, kulturne, moralne i etičke građanske tekovine na kojim se temelji ljudsko društvo.

U isto vrijeme sportski aktivisti PAOR-a žele ukazati građanima/kama država Balkana, Jugoistočne Europe, kako moraju reagirati zajedno sa predstavnicima međunarodnih institucija u rješavanju ovog problema, koji u osnovi nisu izbjeglice, već rat na Biskom istoku: Imate odgovornost, dužnost i obavezu da reagirate, inicirate rješavanje i direktno sudjelujete u zaustavljanju rata u Siriji i drugim zemljama Bliskog istoka i Afrike odakle izbjeglice dolaze. Imate dužnost i obavezu da pomognete izbjeglicama i spriječite njihovo dalje stradanje. Ovdje ukazujemo na živote stotine tisuća ljudskih bića, koji svakog dana riskiraju svoje živote na putu k miru i sigurnom životu. Više od polovine izbjeglica su deca. Sve države imaju odgovornost za stradalu djecu, koja umiru na tom putu.

PAOR kroz Walking Ideas nastavlja s programskim akcijama od javnog značaja u regiji Jugoistočne Europe, promovirajući to kroz kulturu zdravog načina života: angažirano društveno djelovanje usmjereno na izgradnju mira, za socijalnu pravdu, poštovanje ljudskih prava bez nasilja, diskriminacije, za značaj borbe protiv fašizma i za značaj rekreativno-amaterskog sporta.

Ključne riječi: izbjeglice, antifašizam, mađarska
<
Vezane vijesti