Foto: L.R.Foto: L.R.Tridesetak pirotehničara državne tvrtke Mungos razminiranje okupilo se danas ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu radi pregovora s tehničkim ministrom Vlahom Orepićem oko vlastitih plaća i kolektivnog ugovora. Pirotehničari su od utorka u štrajku, a iako im je jučer javio da će ih primiti na razgovore danas u 9 i 30 sati, ministar se na kraju nije pojavio, već je poslao svoju zamjenicu. Time je pokazao nemar prema zahtjevima radnika koji svakodnevno riskiraju vlastite živote u minskim poljima.

Štrajk, koji je započeo u utorak, organizira Novi sindikat, a njihov predsjednik Mario Iveković bio je danas jedan od predstavnika radnika na neuspješnim pregovorima.Radnici su u proteklom periodu jasno pokazali želju za pregovorima, ali je država ta koja ne želi slušati, stoga je odluka za štrajkom sasvim opravdana i progresivna

''Nakon razgovora sa zamjenicom ministra Lidijom Pelivan i inspektorom Pavičićem nismo dogovorili ništa. Iznijeli smo sve svoje probleme i stavove, ali druga strana nije bila dovoljno pripremljena, kao i uvijek u ovakvim situacijama. Ostali smo kod zahtjeva da se nađemo s ministrom, opet ćemo tražiti i sastanak s tehničkim premijerom Oreškovićem. U štrajku smo do daljnjega, a od ponedjeljka smo na svakodnevnom prosvjedu na Markovom trgu'', rekao je Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, te usput pozvao svu javnost koja podržava zahtjeve pirotehničara da im se od ponedjeljka pridruže na Markovom trgu, gdje će organizirati svakodnevne prosvjede.

Nakon svega, ministar Orepić se iznenada pojavio pred okupljenim radnicima, rekao im da razumije njihove probleme, te zakazao sastanak za tjedan dana. Njegova zakašnjela pojava nikoga nije impresionirala, te se radnici spremaju od ponedjeljka svaki dan okupirati Markov trg.

Pirotehničari Mungosa se već više od godinu dana nastoje dogovoriti s upravom HCR-a oko kolektivnog ugovora, a nakon niza praznih Iveković: "U štrajku smo do daljnjega, a od ponedjeljka smo na svakodnevnom prosvjedu na Markovom trgu"obećanja, u utorak su krenuli u štrajk. Otada su se sastajali s ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Draženom Jakopcem i direktorom Mungosa Damirom Magdićem, ali bez rezultata. Današnji dolazak u Zagreb bio je još jedan pokušaj pregovora, ovaj put na višoj instanci, međutim ni to nije uspjelo budući da je ministar poslao slabo upućene zamjenike, a zatim se pojavio sa zakašnjenjem.
Radnici su u proteklom periodu jasno pokazali želju za pregovorima, ali je država ta koja ne želi slušati, stoga je odluka za štrajkom sasvim opravdana i progresivna. Nakon stupanja u štrajk, radnička borba pirotehničara od ponedjeljka ulazi u novu fazu putem svakodnevnih prosvjeda pred vratima Vlade. Uz pomoć ostatka javnosti, drugih radnika i društvenih skupina, njihov položaj bi svakako mogao biti jači.
Ključne riječi: MUP, sindikat, pirotehničari
<
Vezane vijesti