zica_pdkamenjak_copy72690.jpg"Unatoč početnim osudama, nastavak postavljanja žice od strane Slovenije nije izazvao slične reakcije i osude institucija, iako izbjeglice i migranti prolaze dogovorenim rutama, preko graničnih prijelaza i uz koordinaciju policija zemalja na ruti", upozorio je eurozastupnik Tonino Picula Europsku komisiju.

"Ne želeći ovdje ulaziti u rasprave o pravnoj utemeljenosti postavljanja sporne žice koja često ne prati formalnu granicu među zemljama, niti simboličko značenje koje je u potpunoj suprotnosti sa svim načelima Europske unije, planirate li poduzeti mjere kako bi spriječili stradavanje divljih životinja na granici?", upitao je eurozastupnik Tonino Picula Europsku komisiju o slovenskom postavljanju žilet žice na granicu s Hrvatskom.

Picula je u pitanju naglasio i da je od prošlog mjeseca Hrvatska jedina zemlja članica koja  je duž kopnene granice doslovno ograđena od susjednih zemalja, Slovenije i Mađarske, ujedno i od ostatka Europske unije. Također je naglasio kako, unatoč početnim osudama, nastavak postavljanja žice nije izazvao slične reakcije i osude institucija, iako izbjeglice i migranti prolaze dogovorenim rutama, preko graničnih prijelaza i uz koordinaciju policija zemalja na ruti.

"Prve žrtve državne politike Slovenije, osim dobrosusjedskih odnosa i malogranične komunikacije, su upravo životinje čija prirodna staništa ne poznaju formalna teritorijalna razgraničenja među državama", dodao je Picula.

"Pitanje stradavanja životinja samo je dio problema koji nastavak postavljanja žice na granici s Hrvatskom predstavlja, unatoč dosadašnjim hrvatskim prosvjednim notama i nezadovoljstvu lokalnog stanovništva s obje strane. No, dok očekujemo konkretne europske odgovore na izazove migrantske krize, mišljenja sam kako i o ovom problemu treba javno govoriti i pozvati na hitnu reakciju", zaključio je Picula.

 

Ključne riječi: slovenija
<
Vezane vijesti