Foto: WikimediaFoto: WikimediaU ožujku se obilježava petnaest godina od početka američke invazije u Iraku. Samo u siječnju ove godine u Iraku je ubijeno 500 civila. Prema podacima Iraq Body Counta, od početka invazije smrti civila procjenjuju se od 180 do 202 tisuće. Radi se samo o službeno dokumentiranim osobama - brojke smrtnosti mogle bi biti znatno veće ako se uzme u obzir broj nestalih i onih čija je smrt još uvijek nije evidentirana.

Nije pritom važno samo koliko je ljudi ubijeno, već i tko je ubijen – Iraq Body Count inzistira na politici humanizacije žrtava (žrtve rata u Iraku uglavnom bivaju dehumanizirane) pa su pokrenuli i listu identificiranih žrtava koja uključuje više od 530 stranica podataka.

Naravno, razmjere razorenosti zemlje i društva ne može se iskazati samo kroz podatke o civilnim žrtvama rata. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da 70 posto Iračana nema pristup čistoj vodi i 80 posto pati zbog nedostatka sanitarnih uvjeta. Međunarodna federacija novinara (IFJ) u svom je izvještaju za 2016. godinu proglasila Irak najsmrtonosnijom zemljom za novinare na svijetu, a UNICEF jednom od najsmrtonosnijih za djecu

Zdravstveni sustav u zemlji ne funkcionira. Prema podacima Iračke zdravstvene organizacije, otprilike polovica iračkih registriranih liječnika pobjegla je iz zemlje u godinama neposredno nakon invazije 2003. godine.

Invazija je bila pogubna i za obrazovni sustav. Nakon 2003. godine, iračka  sveučilišta izgubila su brojne kulturne artefakate, kao i osnovnu opremu - knjige, laboratorijski pribor, kompjutere  i stolove – koja im je omogućavala da uopće funkcioniraju. Prema izvještaju Costs of  War procjenjuje se da je od 2006. godine između 160 i 380 iračkih profesora ubijeno, a više od 30 posto profesora i inženjera emigriralo je između 2003. i 2007. godine.

Prema podacima UNHCR-a, od listopada 2016. godine broj raseljenih Iračana iznosi 4,4 milijuna, dok je više od nekoliko stotina tisuća Iračana i Iračanki izbjeglo u druge zemlje. 

Međunarodna federacija novinara (IFJ) u svom je izvještaju za 2016. godinu proglasila Irak najsmrtonosnijom zemljom za novinare na svijetu, a UNICEF jednom od najsmrtonosnijih za djecu.

Kako se navodi u izvještaju Human Rights Watcha za 2017. godinu, međunarodna koalicija u Iraku je od 2014. godine izvela više od devet tisuća zračnih napada.

<
Vezane vijesti