Kako bi opovrgnuli spekulacije o lošem odazivu na štrajk koje ovih dana dolaze iz Ministarstva zdravlja i bolničkih uprava, sve medicinske sestre i liječnici koji sudjeluju u štrajku danas su u pet do dvanaest izašli ispred svojih bolnica. "H-Alter" je posjetio štrajkaše ispred zagrebačke Kliničke bolnice "Sveti Duh".

"Poruka za ministra Ostojića? Slika govori više od riječi!", odgovorila je medicinska sestra koja je zajedno sa svojim kolegama iz zagrebačke Kliničke bolnice Sveti Duh sudjelovala u akciji Pet do dvanaest. Spomenuta akcija, održana treći dan štrajka liječničkog i medicinskog osoblja, odgovor je na spekulacije o navodno lošem odazivu na štrajk koje ovih dana dolaze iz Ministarstva zdravlja i bolničkih uprava. Da bi pokazali koliko ih zaista ima, svi štrajkaši su danas u 11:55 izašli ispred svojih bolnica.

"Štrajkat ćemo dok se god ne izborimo za naše plaće, sistematizaciju radnih mjesta, bolje uvijete u bolnicama i pošteno plaćene prekovremene sate. Mi nismo za ulice, mi nismo za štrajk, mi smo za rad, ali pošteno plaćen"

Iako priznaju da su nezadovoljni općim uvjetima u svojoj bolnici, zbog čega, kako kažu, najviše ispaštaju pacijenti, okupljeni štrajkaši najviše se nadaju novom kolektivnom ugovoru prema kojem će njihovi prekovremeni radni sati biti plaćeni sukladno važećem Zakonu o radu. "Nekada znam biti i po 24 sata u bolnici od čega mi se samo njih osam plate kao prekovremeni, ali ni to po Zakonu", požalio se u razgovoru za H-Alter jedan od liječnika.

"Zbog postojećih uvjeta radimo i više nego što moramo, a zbog toga ne možemo pružiti ni potrebni minimum našim pacijentima. Istodobno, ministar se drži podataka koji naprosto nisu stvarni. Štrajkat ćemo dok se god ne izborimo za naše plaće, sistematizaciju radnih mjesta, bolje uvijete u bolnicama i pošteno plaćene prekovremene sate. Mi nismo za ulice, mi nismo za štrajk, mi smo za rad, ali pošteno plaćen. Sindikati su spremni na pregovore, a ministar mora znati da oni počinju kroz pisane akte, a ne medijske reklame", rekla je ispred okupljenih Brankica Grgurić, predsjednica sindikata medicinskih sestara u bolnici Sveti Duh.

Liječnicima i medicinskim sestrama u štrajku potporu su pružili i brojni europski sindikati koji su im poslali letke s natpisom "No to cuts in public spending"

"Mnogi ne shvaćaju zašto štrajkamo, ali možda im postane jasnije kada oni koji sada liječe svoj narod u potrazi za boljim poslom otputuju u inozemstvo. Varamo se ako mislimo da je politika egzodusa samo politika postojeće Vlade. Ne zaboravimo da su se i prethodne vlade prema nama ponašale kao maćeha. Vrijeme je da se svi skupa počnu ponašati prema nama onako kako se mi ponašamo prema cijelom svom narodu kojeg svakodnevno liječimo!", rekao je Tugomir Gverić, povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata. Gverić je tijekom obraćanja kolegama rekao i kako ministar Rajko Ostojić laže kada iznosi podatke o plaćama liječnika i medicinskog osoblja. Nije ostao ni "dužan" svojim kolegama koje se nisu odlučile za sudjelovanje u štrajku. "Moraju znati da smo se mi izborili za svaku kunu koja ima kapne u džep. Što god drugi govorili, štrajk je uspio i ustrajemo dalje u borbi!", istaknuo je doktor.

Liječnicima i medicinskim sestrama u štrajku potporu su pružili i brojni europski sindikati koji su im poslali letke s natpisom "No to cuts in public spending", a kako ističu, uvjereni su da će informacije o njihovoj borbi doći i do Europskog parlamenta. Kada je, pak, riječ o domaćim sindikatima koji ne sudjeluju u štrajku, točnije Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi na čijem je čelu Spomenka Avberšek, doktori i medicinske sestre složni su u jednom odgovoru: "Nemamo komentara."

<
Vezane vijesti