plastika.jpgJučer je spontano okupljena inicijativa građana, izvela ekološki performans na rivi u Zadru, na spomeniku čuvenom zadarskom zoologu i istraživaču morske flore i faune, Špiri Brusini. Brusinu su obložili u plastičnu foliju i okitili prikupljenim plastičnim otpadom. U sklopu inicijative, pridružio im se i rusko-njemački umjetnik Maxim Hartwig sa svojom instalacijom.

Kako su istaknuli, ovom performans akcijom žele ukazati na stalno rastući problem zagađenja mora plastičnim otpadom i neadekvatnim rješenjima za njegovo zbrinjavanje i recikliranje.Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80 posto, a treba joj stotine godina da se razgradi

Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu, ugrožava morske životinje te u konačnici dolazi u hranidbeni lanac, zato što se plastika u moru usitnjava te prelazi u mikroplastiku. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura, a znanstvenici procjenjuju da u njemu već sada pluta 1455 tona plastike.

Većina plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, čak 80 posto, a treba joj stotine godina da se razgradi.

Ekološka inciijativa građana također poručuje kako je sav otpad prikupljen i korišten u ovoj ekološkoj akciji zbrinut i odnesen na predviđeno mjesto za razdvajanje otpada.

Foto: Ekološka inciijativa građana Zadar Foto: Ekološka inciijativa građana Zadar
<
Vezane vijesti