predstavljanje_mobilne_aplikacije_parkovi_hrvatski_3.jpgRiječ je o službenom mobilnom vodiču kroz 8 nacionalnih i 11 parkova prirode, koji korisnicima i posjetiteljima omogućava lakše snalaženje u parkovima te pruža poboljšan doživljaj posjeta.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i UNDP-ov projekt PARCS jučer su u Parku prirode Medvednica predstavili novu mobilnu aplikaciju Parkovi Hrvatske. Riječ je o službenom mobilnom vodiču kroz 8 nacionalnih i 11 parkova prirode, koji korisnicima i posjetiteljima omogućava lakše snalaženje u parkovima te pruža poboljšan doživljaj posjeta.

Aplikacija Parkovi Hrvatske povezana je i u potpunosti integrirana s web portalom Parkovi Hrvatske pokrenutim prošle godine, a sav sadržaj za nju pripremili su stručni djelatnici parkova. Aplikacija tako korisnicima omogućava individualno planiranje posjeta bilo kojem od 19 hrvatskih parkova te kupnju ulaznica putem webshopa, a tijekom boravka u parku korisnici mogu pomoću nje proučiti brojne zanimljive lokacije, dobiti niz korisnih informacija ili jednostavno pogledati kojim smjerom žele krenuti dalje.

Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske prva je aplikacija u Hrvatskoj koja koristi bluetooth tehnologiju na otvorenim prostorima.

"Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske prva je aplikacija u Hrvatskoj koja koristi bluetooth tehnologiju na otvorenim prostorima. Aplikacija putem gotovo 400 beacon prijenosnika posjetiteljima omogućava unaprijeđen doživljaj boravka u parkovima jer ih obavještava kad se nađu u blizini neke zanimljive lokacije ili atrakcije, bilo da je riječ o prirodnim i kulturnim znamenitostima, aktivnostima ili rutama dostupnima u svakom pojedinom parku", izjavila je Valentina Futač, voditeljica UNDP-ovog projekta PARCS.

Aplikacija uključuje interaktivnu kartu svih parkova s 1.172 ucrtane staze i lokacije te donosi zanimljive činjenice i dodatne multimedijske sadržaje za 283 atrakcije i 889 aktivnosti u parkovima, a pored toga dostupna je i u izvanmrežnom (offline) načinu rada. Dodatno, aplikacija omogućava podjelu doživljaja s ostalim korisnicima te predstavlja samo jedno od brojnih ulaganja u unapređenje posjetiteljske infrastrukture i kvalitete doživljaja u hrvatskim parkovima.

"Zaštićena priroda, a posebno naših 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode, najjači je hrvatski brend, što potvrđuje i više od 3,5 milijuna posjetitelja samo u prošloj godini. Svi su oni sa sobom ponijeli prekrasne slike i doživljaje, a na nama je da ih ubuduće informiramo te educiramo o važnosti očuvane prirode. Upravo su zato naši napori usmjereni prema planovima upravljanja područjima Natura 2000,  ulaganjima u istraživanja, ali i razvoju posjetiteljske infrastrukture u parkovima, za što na raspolaganju imamo gotovo 900 milijuna kuna EU sredstava. Sve to omogućit će dugoročno očuvanje prirodnog bogatstva koje imamo, kvalitetnije upravljanje tim područjima, bolju organizaciju posjećivanja i smanjenje pritiska na prirodu u parkovima koje gosti najčešće posjećuju", izjavio je Igor Kreitmeyer, pomoćnik ministra Uprave za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske dostupna je besplatno korisnicima pametnih telefona i tableta s operacijskim sustavima iOS i Android, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Među parkovima koji su prijavili projekte za mjeru 6c2 – Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. nalazi se i Park prirode Medvednica, u kojem se planira uređenje modernog centra za posjetitelje na Medvedgradu, a koji će udahnuti novi život ovom srednjovjekovnom gradu u planini.

Prema riječima ravnateljice JU Park prirode Medvednica Snježane Malić Limari, posjetiteljski centar će unaprijediti ponudu parka kojem gravitira gotovo četvrtina stanovništva Hrvatske i koji građanima grada Zagreba, kao i turistima, pruža idealne uvjete za rekreaciju i sport, uz kontinuiranu edukaciju o zaštiti prirode.

Mobilna aplikacija Parkovi Hrvatske dostupna je besplatno korisnicima pametnih telefona i tableta s operacijskim sustavima iOS i Android, na hrvatskom i engleskom jeziku.

Više informacija dostupno je na www.parkovihrvatske.hr, www.facebook.com/parkovihrvatske.hr i www.instagram.com/ParkoviHrvatske.

Ključne riječi: zaštita prirode
<
Vezane vijesti