Dokle god će naši zakoni propisivati "ovrhe nad djecom" i dokle god će institucije reagirati sa tri i više mjeseci zakašnjenja, i dalje ćemo zbrajati crne statistike i čitati o tragičnim slučajevima nasilja u obitelji i među djecom. Vrijeme je da naše institucije počnu voziti u petoj i šestoj brzini, o čemu nam toliko pričaju državni čelnici.

Još ljetos hrvatsku javnost zgrozili su monstruozni zločini u Glini i Benkovcu. Ubojstva Nikoline Štajdohar pred očima njene djece u Glini, te 22-godišnje djevojke i njenog godinu dana starijeg brata u Benkovcu posljedice su "propusta u sustavu". Propust je u slučaju u Glini priznala policija, obećala javnosti da će pronaći je li još netko u sustavu zakazao, te da će ga odgovarajuće kazniti. No, na tome je stalo. Iako su mnogi pisali o propustima Centra za socijalnu skrb, kojih je evidentno bilo, Centar svoju odgovornost i propuste nije priznao. A zašto i bi kada ga štiti velika utvrda - Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Njihova obrambena strategija je: "Ignoriraj dok se ne stišaju reakcije, a onda, nakon par mjeseci, odgovori da svi sve rade po propisima".

nasilje_nad_enama.jpg

"Centar za socijalnu skrb nije morao znati za postupke koji se vode protiv oca, ukoliko nisu dobili obavijest od suda ili policije i nije od njih traženo mišljenje u sudskom postupku".

No, mišljenje očito jest bilo traženo, kada je Centar preporučio da se dijete i dalje treba viđati s ocem kojem su izrečene kazne i zaštitne mjere zbog nasilja u obitelji. Zanimljivo je da Ministarstvo samo sebi "skače u usta" već u drugoj rečenici, kada kaže:

"Prijava za nasilje u obitelji, odnosno prema majci djeteta, ne pretpostavlja automatizmom zabranu kontakta sa drugim roditeljem, već Centar za socijalnu skrb procjenjuje svaku pojedinu situaciju i daje svoj prijedlog i mišljenje".

nasilje.jpg

Ako se, dakle, procjenjuje svaka pojedina situacija i daje prijedlog i mišljenje, onda je Centar, prema riječima samog Ministarstva, trebao znati za postupke koji su vođeni u tom slučaju protiv nasilnog oca. Nadalje, Ministarstvo piše kako su centri za socijalnu skrb upoznati s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, te da ga strogo provode, kao i da sve ostalo rade "po zakonu". Tvrde i da, kada daju svoje mišljenje o tome kome dijete treba pripasti u slučaju razvoda, prvenstveno imaju u vidu dobrobit djeteta. No, o njihovom odnosu prema djeci koja se nalaze u takvoj situaciji dovoljno govori sljedeća konstatacija:

"Sukladno odredbi članka čl. 341 Obiteljskog Zakona  temeljem odluke suda o tome sa kojim će roditeljem dijete živjeti može se odrediti i provesti ovrha radi predaje djeteta... Sud može prilikom poduzimanja ovršnih radnji radi oduzimanja djeteta pozvati centar za socijalnu skrb da bude nazočan provođenju ovrhe, sa ciljem zaštite prava i dobrobiti djeteta".

Dokle god će naši zakoni propisivati "ovrhe nad djecom" i dokle god će naše institucije reagirati sa tri i više mjeseci zakašnjenja, i dalje ćemo zbrajati crne statistike i čitati o tragičnim slučajevima nasilja u obitelji. Pa i ne samo toga, već i nasilja među djecom, a da o drugim problemima u državi i ne pričamo. Vrijeme je da naše institucije počnu voziti u petoj i šestoj brzini, o kojoj toliko pričaju naši državni čelnici.

<
Vezane vijesti