Foto: N1 SrbijaFoto: N1 SrbijaNa jučerašnjoj tribini Srpske napredne stranke u Beškoj, pristalice ove stranke fizički su napale aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji i tom prilikom nekoliko njih ozlijedili. Do napada je došlo kada su aktivisti Inicijative, u znak protesta zbog gostovanja haškog osuđenika Veselina Šljivančanina na tribini vladajuće stranke, razvijanjem transparenta s natpisom "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama" prekinuli njegov govor. Napad na aktiviste oštro osuđuje više organizacija iz Srbije. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

"Grupa pristalica SNS-a, među kojima i predstavnici lokalne opštinske vlasti u Inđiji, nasrnula je na aktiviste Inicijative mladih, pocepala transparent i nasilno ih izbacila iz prostorije, kojom prilikom je nekoliko aktivista oboreno na pod i šutirano. Dvoje aktivista je teže povređeno, dok su ostali zadobili povrede glave, a načinjena je i materijalna šteta na njihovim automobilima. Među aktivistima su se nalazili uglavnom studenti, oba pola.Osim neskrivene političke podrške osuđenicima za najteža krivična dela, posebno zabrinjavaju procene da učešće ratnih zločinaca u izbornoj kampanji donosi veći broj glasova

Ubrzo nakon napada, SNS je ovaj nenasilni protest Inicijative mladih proglasio "fašističkim", a aktiviste nazvao "huliganima". Osim što sadrži uvredljive i neprihvatljive kvalifikacije, ovakav stav jasno oslikava licemerje predstavnika vlasti koji su nedavno pozdravili sličnu akciju Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, kada su prelepili tablu sa natpisom "Za dom spremni" na zgradi vrtića u Jasenovcu.

Organizacije potpisnice ovog pisma oštro osuđuju ovaj brutalni napad na aktiviste Inicijative mladih, retoriku vladajuće partije koja, umesto nasilnike, za nasilje okrivljuje žrtve, kao i politiku koja istrajno ohrabruje lov na predstavnike onih nevladinih organizacija koje se zalažu za uspostavljanje vladavine prava, demokratizaciju Srbije i suočavanje s prošlošću.

Napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava posledica je zvanične politike negiranja učešća Srbije u ratovima 1990-ih i odbacivanja odgovornosti za zločine koji su tokom ratova počinjeni širom bivše Jugoslavije. On je usledio nakon što se SNS oglušio o zahtev nevladinih organizacija da otkaže gostoprimstvo haškom osuđeniku i odrekne se ratne propagande tokom predizborne kampanje, nakon što je predsednik Republike Srbije javno agitovao za novi oružani sukob sa Kosovom i nakon niza nesmetanih javnih prokazivanja boraca za ljudska prava. Svi ovi događaji iznikli su iz višegodišnje i kontinuirane javne političke podrške osuđenim ratnim zločincima i osobama za koje postoje kredibilni nalazi da su umešane u ili odgovorne za neke od najsurovijih zločina koji su počinjeni tokom ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

Ova podrška je upadljivo intenzivirana nakon što su vlast preuzeli predstavnici onih stranaka koje su aktivno učestvovale u uvođenju Srbije u ratove sa susednim državama, tokom kojih su njene jedinice počinile brojne i masovne zločine.

Osim neskrivene političke podrške osuđenicima za najteža krivična dela, posebno zabrinjavaju procene da učešće ratnih zločinaca u izbornoj kampanji donosi veći broj glasova. To je pokazatelj stanja u društvu koje – ni posle više od 20 godina od oružanih sukoba i uprkos niza pravnosnažnih presuda najvišem političkom, vojnom i policijskom rukovodstvu Srbije, kao i obilja dokumentacije o počinjenim ratnim zločinima i odgovornim jedinicama – nije smoglo snage da prihvati i suoči se sa činjenicama onako kako se to očekuje od društva koje teži zajednici demokratskih evropskih država.Napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava posledica je zvanične politike negiranja učešća Srbije u ratovima 1990-ih i odbacivanja odgovornosti za zločine koji su tokom ratova počinjeni širom bivše Jugoslavije

Organizacije koje su potpisnice ovog pisma pružaju punu podršku aktivistima Inicijative mladih i njihovim višegodišnjim naporima da građanima Srbije – naročito mladima – osvetle činjenice o političkoj i moralnoj odgovornosti za stradanje žrtava i razaranje njihovih zajednica. Kako bi dokazali posvećenost interesima Srbije i njenih građana, a ne partikularnim interesima pojedinaca i političkih partija, nadležni organi Srbije moraju da efikasno i brzo procesuiraju sve vinovnike incidenta, javno i nedvosmisleno ga osude i upute podršku naporima aktivista i organizacija za ljudska prava koje se svakodnevno suočavaju sa otporima koji neretko prerastaju u otvoreno nasilje, slično sinoćnjem napadu u Beški.

Izostanak bilo koje od zahtevanih mera nedvosmisleno će pokazati da politika Srbije inklinira povratku u onu društveno-političku atmosferu u kojoj su otvoreni fizički napadi na aktiviste civilnog društva i svaki kritički govor, patriotski i prihvatljiv čin."

Fond za humanitarno pravo

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Građanske inicijative

Centar za praktičnu politiku

Praxis

Centar za unapređivanje pravnih studija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Žene u crnom

Vojvođanski građanski centar

Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS

Sandžacki odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda

Beogradski centar za ljudska prava

Građanska akcija Pančevo

Centar za evroatlantske studije

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

<
Vezane vijesti