prtscprtscNa hrvatskoj se političkoj margini čuju i drugačije analize vjerojatnog ubojstva hrvatskog državljanina od onih kakve su jučer ponudili šefica države Grabar-Kitarović, premijer Milanović i HDZ. Slijede analize događaja od strane ORaH-a i Radničke fronte:

ORaH: Obični građani padaju kao žrtve u sukobima koji se vode za račun financijskih i političkih elita tek nekolicine moćnih država

Iako u trenutku pisanja ove objave još nema sigurne potvrde o pogubljenju Tomislava Salopeka, suosjećamo s njegovom obitelji u mukama kroz koje prolaze.

Njegova sudbina trebala bi poslužiti svima nama da se još jednom zapitamo o utemeljenosti nekih istina koje su servirane građanima Hrvatske i Promislimo još jednom, po mogućnosti zajedno s drugim sličnim zemljama, je li ovakva paradigma međunarodnih i sigurnosnih odnosa uopće za nas prihvatljivadrugih malih zemalja. Pokazuje se da su obični ljudi, pojedinci kojima je jedina želja ostvariti zadovoljavajuću egzistenciju za sebe i svoje bližnje, najlakše žrtve za sve ideološko-vjerske fanatike širom ovog navodno globaliziranog i multikulturnog svijeta.

Pokazuje se i da su male zemlje potpuno nesposobne osigurati svojim državljanima i građanima zadovoljavajuću razinu sigurnosti, čak i kao članice NATO-a i EU, pa čak možda i upravo zbog toga, kao i to da obični građani padaju kao žrtve u sukobima koji se vode za račun financijskih i političkih elita tek nekolicine moćnih država, u čemu im spremno pomažu i naši političari.

Sve to treba nas navesti da u znak poštovanja prema Tomislavu Salopeku i drugim nevinim žrtvama vjerskog fanatizma i ludila promislimo još jednom, po mogućnosti zajedno s drugim sličnim zemljama, je li ovakva paradigma međunarodnih i sigurnosnih odnosa uopće za nas prihvatljiva i trebamo li nešto promijeniti u cilju ostvarenja veće razine sigurnosti za sve naše građane.


Radnička fronta: Kad se shvati da je Bliski Istok u ovakvom stanju zbog nečijieg privatnog profita na Manhattanu, postat će jasno da je Salopeka ubio kapitalizam

Medijske agencije javljaju da su fundamentalisti Islamske države pogubili našeg državljanina, Tomislava Salopeka, zato što se Hrvatska, citiramo, "bori protiv Islamske države". Ovaj tragični događaj svakako zaslužuje osvrt iz antikapitalističke perspektive.

Prije svega, izražavamo sućut obitelji i bližnjima poginulog Tomislava, koji je, kao i mnogi drugi prije njega, žrtva sukoba interesa najmoćnijih zemalja svijeta, predvođenih SAD-om, i lokalnog stanovništva u zemljama gdje najmoćniji dolaze "širiti demokraciju" - čitaj, instalirati svoje vlasti i provesti svoje interese, milom ili silom. Takvom ciničnom divljanju po svijetu, posebno na području Bliskog istoka, narodi se odupiru na mnoge načine i kroz razne pokrete i organizacije - najgora od njih je, svakako, takozvana Islamska država, od čijeg napredovanja strahuje praktično ciZapad je rodio IS, bin Ladena i ostale. Zapad - SAD, NATO, EU, pa tako i mi, ponosni saveznici, odgovoran je za stanje na Bliskom istokujela regija, neovisno o vjeri i narodnosti.

Mnogi će komentatori krivca za Tomislavovu smrt naći u srednjovjekovnim nasilnicima i krvolocima iz IS-a. I to je logično, a u jednoj mjeri i točno. Oni su ga oteli, zarobili, a na kraju izgleda i smaknuli. Svaki nacionalni i vjerski fundamentalizam, koje bez iznimke prati nasilje i prolijevanje (radničke, nikad političarske ili kapitalističke) krvi, za svaku je osudu - Islamske države, ortodoksnih Židova i cionista u Izraelu, ukrajinskih, ruskih i grčkih fašista, Andersa Breivika, Ratka Mladića ili Branimira Glavaša. Bilo koji "pokret otpora" koji među stanovništvom koje želi osloboditi proizvodi isti ili veći strah nego sami okupator nije vrijedan tog imena.

Ali isto tako, bilo koja analiza događaja, situacije i uzroka koji su do ovoga doveli, koja se zadržava samo na toj razini osude fundamentalizma (koja sve češće prelazi u islamofobiju), nije vrijedna da se zove analiza. Islamska država nije pala s neba. Libija, Irak, Afganistan i Sirija nisu postale klaonice same od sebe, niti je islamski fundamentalizam dobio krila zato što su se - odjednom - svi muslimani Bliskog istoka povampirili. Bilo koja analiza događaja, situacije i uzroka koji su do ovoga doveli, koja se zadržava samo na toj razini osude fundamentalizma (koja sve češće prelazi u islamofobiju), nije vrijedna da se zove analizaZapad je rodio IS, bin Ladena i ostale. Zapad - SAD, NATO, EU, pa tako i mi, ponosni saveznici, odgovoran je za stanje na Bliskom istoku.

Od prvog dana pripreme invazija na Irak i Afganistan, prije više od deset godina, međunarodna ljevica upozoravala je na katastrofu koja će uslijediti. Uzalud. Interesi kapitala (oružje, nafta, tehnologija, građevinski zahvati u porušenim državama) bili su prejaki, pa su mediji u europskim zemljama gotovo bez iznimke brusili noževe i podgrijavali navodni jaz između "Zapada" i "Istoka", hraneći naš zapadni ego pričama kako ih se mora otići i "osloboditi i civilizirati". Puškom. Ubrzo se pokazalo, pod potpuno pogrešnim očekivanjima, a u slučaju Iraka i sa lažnim optužbama.

I dogodio se upravo onaj ironijski obrat koji smo mogli i očekivati. Desetak godina nakon spasiteljske misije Zapada, u kojoj smo ponosno sudjelovali i sudjelujemo, regija je u nikad gorem stanju, a "neprijatelj slobode" koji trenutno nadire, i uzeo je prvu hrvatsku žrtvu u tekućim bliskoistočnim sukobima, jači je, krvoločniji, i teži za poraziti od svih do sada.

Tomislava Salopeka ubila je politika hrvatskih elita barem u jednakoj mjeri kao i hladno oružje s kojim ga je sumanuti divljak smaknuo. Ubila ga je i zapadna, imperijalna NATO politika, koju mi slijepo, pokorno i nepromišljeno provodimo "od stoljeća sedmog". Ubila ga je odluka da sudjelujemo u lažnim "mirovnim misijama" jednog agresivnog vojnog saveza koji godinama krši sve međunarodne propise i zakone, od mučenja do zabranjenih oblika oružja (bijeli fosfor i NATO su stari prijatelji). Ubila ga je i naša retorika o "predziđu kršćanstva", "najvjernijem savezniku SAD-a u regiji", i ostalim ulizničkim trikovima kojima naše elite hrane nas i lažu naše kolonijalne gospodare.

U konačnici, kad se shvati da je Bliski istok u ovakvom stanju zbog nečijeg privatnog profita na Manhattanu, Salopeka je ubio kapitalizam.