2704077_copy24043.jpgVeć dvanaest dana španjolski spasilački brod Open Arms čeka u međunarodnim vodama s oko 160 migranata na brodu. Posada je upozorila na pogoršanje stanja na brodu, jer hrane i vode imaju sve manje. Uvjeti su dodatno pogoršani nakon što je 39 novih ljudi spašeno u subotu, pa je sada na brodu više od 160 migranata, te 20 članova posade. Svi oni, među kojima je 30 maloljetnika i dvije bebe, na brodu su koji ima 180 kvadratnih metara i samo dva WC-a.

Iz Bruxellesa inzistiraju na tome da moraju dobiti formalnu molbu za koordinaciju i prihvat od države članice, što se ne događa. 

U nedjelju popodne kapetan broda dobio je dozvolu s Malte i Italije za evakuaciju migranata iz medicinskih razloga, javila je novinska agencija EFE. Malta je pristala primiti dvije žene od kojih jedna pokazuje znakove upale pluća, dok druga ima teže neurološko stanje. Italija je pak rekla da će prihvatiti čovjeka sa simptomima tuberkuloze.

Međutim, ništa nije rečeno o preostalih 157 migranata, koji su, zajedno sa 20-ak članova posade, u sve gorim uvjetima na brodu na otvorenom moru.

Ključne riječi: izbjeglice, Mediteran, solidarnost, migracije
<
Vezane vijesti