ribe.pngU svrhu osvještavanja problema praznih mora, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF ovoga će vikenda u City Centru West simulirati pravi mali "morski" svijet. U maketi podmornice posjetitelji će moći vidjeti podmorje Jadrana kakvo nas očekuje za tridesetak godina ako ne krenemo putem održivog ribarstva. WWF-ovo podmorje će biti prisutno u City Centru One West od 16. do 18. studenoga, od 10 do 19 sati.

Posjetitelji će moći napraviti atraktivne fotografije na foto-štandovima, najmlađi će imati priliku igrati edukativne igrice s ribama na tabletima dok će se roditeljima dijeliti WWF-ov vodič kroz kupnju održivih proizvoda iz ribarstva, koji istovremeno služi i kao džepna kuharica s ribljim receptima.Europska unija uvozi više od 50 posto ribe i proizvoda iz ribarstva, a polovica uvoza potječe iz zemalja u razvoju

WWF već više godina provodi projekt osvještavanja ljudi o važnosti kakve proizvode iz ribarstva kupujemo, jer to direktno utječe na stanje ribljih stokova ne samo u Jadranskom, nego u svim morima svijeta.

Osvještavanje građana krenulo je prije četiri godine kroz projekt Fish Forward, a trenutno se provodi nastavak, koji uključuje i zemlje u razvoju kao što su Indija, Južnoafrička Republika, Filipini i Tunis. Europska unija uvozi više od 50 posto ribe i proizvoda iz ribarstva, a polovica uvoza potječe iz zemalja u razvoju.

"Iako se na prvi pogled čini da su građani nemoćni kad je održivo ribarstvo mu pitanju, to nije tako. Odabirom održivih proizvoda iz ribarstva doprinosi se oporavku mnogih ribljih stokova i zaštiti morskih sisavaca poput dupina i kitova. Naš glavni cilj je educirati kupce kako birati održive proizvode iz ribarstva", kaže Martina Šubašić, voditeljica projekta Fish Forward iz WWF Adrije.

Ključne riječi: Jadran, more, WWF, održivost, ribarenje
<
Vezane vijesti