Foto: WWFFoto: WWFUz poruku 'Vlažno je važno' u gradovima Pagu, Rabu i Krku ovih je dana održana putujuća izložba o važnosti zaštite i očuvanja vlažnih staništa na otocima, oazama bioraznolikosti. Unatoč velikim dobrobitima koje nam nude naše prirodne rijeke i močvare procjenjuje se da je u posljednjih sto godina nestalo čak 64 posto vlažnih staništa svijeta. Posebice su ugrožena vlažna staništa na otocima koja predstavljaju "otoke unutar otoka" i bogate oaze bioraznolikosti, a često ostaju neotkrivena.

"Cilj izložbe je upoznati građanke i građane, posebno one mlađe, o važnosti vlažnih staništa kako po pitanju očuvanja otočne bioraznolikosti tako i po pitanju potencijala koja nude – od ekonomičnog napajanja stoke do razvoja agroturizma i različitih edukacijskih sadržaja na otoku. Želimo podsjetiti da su otočna vlažna staništa nekada bila ključna za opstanak stanovništva jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke", istaknula je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Vrijednost MedIsWet projekta su prepoznali i brojni posjetitelji izložbe. Bila je to prilika da građanke i građani putem sedam edukativnih roll up plakata doznaju zašto je vlažno važno, odnosno da doznaju kojim je sve životinjama vlažno stanište dom te koju korist od njih imaju priroda i ljudi.

"Iako Ramsarska konvencija prepoznaje važnost očuvanja vlažnih staništa na otocima Sredozemlja, nažalost, u hrvatskim zakonodavnim okvirima to još nije slučaj. Stoga je ova izložba prilika i da donositelji odluka, pogotovo na lokalnoj razini, spoznaju vrijednost otočnih vlažnih staništa i zaštite ih", zaključila je Popović Dujmović.

Ključne riječi: bioraznolikost, zaštita okoliša, WWF, otoci
<
Vezane vijesti