Foto: A.K.<br>Foto: A.K.
Crna Gora, Italija i Slovenija poslale su zahtjeve za uključenje u prekogranične konzultacije o studiji o utjecaju na okoliš, zbog čega će samo potpisivanje ugovora biti odgođeno na nekoliko mjeseci. "Toliko je formalnih propusta učinjeno u cijelom procesu da će sada ovo odgađanje dovesti do nesklada s jedinim zakonom koji su dosad poštivali, a to je Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Stvorila se takva pravna nesigurnost da ako se ti ugovori i potpišu, oni jednostavno neće biti vjerodostojni", kaže Toni Vidan iz Zelene akcije.

"Odgađanje potpisivanja ugovora zasluga je svih nas! Kolektivna mobilizacija i aktivno djelovanje za Jadran bez naftnog zagađenja. Sljedeći korak kampanje S.O.S. za Jadran je sprečavanje potpisivanje ugovora u potpunosti!", poručili su predstavnici ove kampanje, nakon što je obznanjeno da ugovori s koncesionarima za projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu neće biti potpisani početkom travnja.

Tjednik Lider navodi kako je do odgađanja došlo jer su Crna Gora, Italija i Slovenija poslale zahtjeve za uključenje u prekogranične konzultacije o Strateškoj studiji o utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Na to imaju pravo u skladu sa smjernicama EU te Protokolom o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (ESPOO). To će usporiti donošenje Strateške studije – temeljnog dokumenta za potpisivanje ugovora s odabranim koncesionarima.

Nećemo stati ni kad se kod nas odustane od eksploatacije nafte, nego ćemo s kolegama u Italiji raditi na ubrzanom zatvaranju naftnih platformi na talijanskoj straniZbog toga će potpisivanje ugovora s koncesionarima kasniti najmanje dva mjeseca, a radovi će, navodi Lider, ako do potpisivanja uopće dođe, započeti početkom 2016., a ne potkraj ove godine, kako se dosad očekivalo, što su im potvrdili i u Agenciji za ugljikovodike (AZU).

Voditelja energetskog programa Zelene akcije Tonija Vidana ovakav rasplet događaja nimalo ne iznenađuje. "Toliko je formalnih propusta učinjeno u cijelom procesu da će sada ovo odgađanje dovesti do nesklada s jedinim zakonom koji su dosad poštivali, a to je Zakon o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika. Stvorila se takva pravna nesigurnost da ako se ti ugovori i potpišu, oni jednostavno neće biti vjerodostojni. Ovaj projekt je vođen na jedan dosad neviđen način potpunog neobaziranja na vrlo jasne procedure. Očito nismo bili dovoljno važni da se čuje naše mišljenje. Ali će mišljenje Slovenije, Italije i Crne Gore hrvatska vlada sada uvažiti", kazao je H-Alteru Vidan, dodajući kako vjeruje da će se tijekom narednih nekoliko mjeseci pritisak javnosti povećati i da će uspjeti natjerati Vladu da ispuni premijerovo obećanje o referendumu prije potpisivanja ugovora.

"Što više ljudi sazna informacije o cjelokupnoj priči, to će javnost biti sve kritičnija prema samoj ideji", smatra Vidan, najavljujući da će S.O.S. za Jadran sada još više povećati svoje aktivnosti s ciljem konačnog sprečavanja potpisivanja ugovora s koncesionarima. No, neće, kaže, samo na tome stati.

"Nećemo stati ni kad se kod nas odustane od eksploatacije nafte, nego ćemo s kolegama u Italiji raditi na ubrzanom zatvaranju naftnih platformi na talijanskoj strani", poručio je Vidan, koji smatra da će se u hrvatskom kontekstu vrlo brzo postaviti pitanje što nakon ovog odgađanja sami koncesionari misle o cijelom ovom poslu i do koje mjere su ovi poslovi pravno uređeni, odnosno da li će uopće htjeti potpisivati takve ugovore.

Ključne riječi: Jadran
<
Vezane vijesti