jadransko_more_braneweb.net.jpgSaborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode podržao je u srijedu interpelacije Mirele Holy (OraH) i HDZ-a o radu Vlade vezano za provedbu projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

Za interpelacije se izjasnilo sedam članova Odbora (HDZ-ovi i Holy), a pet ih je (vladajućih) bilo protiv.

Klub HDZ-a i dalje drži da je postupak javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju u Jadranu nezakonit i netranasparentan i traži da se o tome raspravi u Hrvatskom saboru, rekao je Branko Bačić koji je, uz Holy, jedini od članova Odbora govorio o interpelaciji i istraživanjima nafte i plina u Jadranu.

"Htjeli smo Sabor upoznati i s postupkom seizmičkog istraživanja Jadrana tvrtke Spectrum, posao te tvrtke isključivo je komercijalan, nikako znanstvenog karaktera", rekao je Bačić, predlažući da Odbor zatraži javnu objavu ugovora.

Zamjenica ministra gospodarstva Sabina Škrtić kaže da se kod objave takvih ugovora mora tražiti suglasnost druge strane, ali da je ugovor "apsolutno dostupan" u Ministarstvu, i "sve zainteresirane strane dobit će mogućnost uvida i objašnjenja". Međutim, H-Alter je, podsjećamo, isti ugovor tražio putem zahtjeva za pravo na pristup informacijama prije više od godinu i pol dana, točnije 26. rujna 2013., i Ministarstvo je zahtjev odbilo. Odgovor na tužbu koju smo uputili Povjerenici za informiranje čekamo više od godine dana, a ugovor i dalje nismo vidjeli, unatoč tvrdnjama Škrtić.

Holy, čiju interpelaciju potpisuje 19 zastupnika, poručuje kako je u dosadašnjoj realizaciji projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu "silovana procedura", a "Vlada kao da se trudila prekršiti sve propise koje je bila dužna poštivati".

Predstavnici Ministarstva i Agencije za ugljikovodike objasnili su zašto vjeruju da je cijela procedura odrađena po hrvatskim zakonima i međunarodnim propisima, no to nije zadovoljilo predlagatelje, a ministar Vrdoljak nije se pojavio.

Holy je problematizirala i nacrt ugovora o koncesiji, tvrdeći da je šlampav i neprihvatljiv, te zatražila "ime i prezime" ljudi koji su ga pripremili.

Ključne riječi: Jadran
<
Vezane vijesti