"Očekujemo od Vlade da stopira raspisivanje referenduma o ustavnoj definiciji braka, a ukoliko to ne učini, mi ćemo se s tim zahtjevom obratiti Ustavnom sudu", rekla je Sanja Juras i predstavljanja ILGA konferencije

"Gledajući na mapi Europe, koju je ILGA, internacionalno udruženje LBGT osoba, sastavila s ciljem ukazivanja na razinu zaštite ljudskih prava LGBT osoba, Hrvatska ne stoji tako loše po pitanju postojanja zakonskih okvira. No u praksi se bilježe odstupanja", rekla je Gabi Calleja iz ILGA-e na današnjem predstavljanju godišnje konferencije te organizacije koja se od 24. do 26. listopada održava u Zagrebu.

S ciljem jačanje međusobne suradnje i promocije antidiskriminacijskih zakonskih odredbi, u Zagrebu će se okupiti oko 280 sudionika iz 45 različitih zemalja. Kako je objasnio Edo Bulić iz udruge Iskorak, Hrvatska se za domaćinstvo izborila prije dvije godine u Torinu. "Osim što nam ova velika LGBT konferencija pruža mogućnost da se pokažemo kao dobri domaćini, ona omogućuje aktivistima da zajedno dogovaraju strategije, dijele iskustva i tako unaprijede cjelokupni europski LGBT pokret", rekao je Bulić.

Ovogodišnja konferencija održava se pod nazivom "Obitelj je bitna", što je zbog cjelokupne društvene situacije u Hrvatskoj, ali i nekim drugim europskim zemljama, čini još aktualnijom. "Iako u našem društvu već postoje LGBT obitelji koje bi trebale imati zakonsku zaštitu kakvu uživaju heteroseksualne obitelji, u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim državama, to nije slučaj. Debata oko ove teme posljednjih mjeseci je vrlo aktualna u Hrvatskoj, što zbog aktivnosti inicijative U ime obitelji, što zbog postupaka nove Vlade koja je sastavila Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu, a da se u njemu ni jednom riječju ne spominje riječ obitelj. To nas jako smeta", rekla je Sanja Juras iz Kontre.

ilga-foto-tamara-opacic.jpg ilga-foto-tamara-opacic.jpg

Juras je podsjetila na činjenicu da saborski Odbor za Ustav danas odlučuje hoće li se raspisati referendum o ustavnoj definiciji braka na temelju potpisa koje je sakupila inicijativa U ime obitelji. "Očekujemo od Vlade da stopira raspisivanje referenduma. Ukoliko to ne učini, naše udruge će se s tim zahtjevom obratiti Ustavnom sudu", istaknula je Juras.

"Slične inicijative pojavljuju se i u drugim europskim državama poput Poljske, Rumunjske i Makedonije. Iako se na prvu čini da ustavne izmjene imaju samo simbolički čin, protivnici istospolnih brakova kasnije koriste kako bi osporili i pravo na registrirane zajednice", objasnio je Juris Lavrikos, glasnogovornik ILGA-e.

Sanja Juras podsjetila je kako iza inicijative U ime obitelji stoji Katolička crkva i ogromni novčani resursi. "Sada se protive napretku u ostvarivanju ljudskih prava LGBT osoba, a pitanje je što bi ih moglo smetati sutra. Što je sljedeće? Referendum o zabrani pobačaja? Na referendumu se ne može odlučivati o ljudskim pravima", zaključila je Juras.

Na predstavljanju konferencije je najavljeno kako će se sudionicima sutra obratiti predsjednik Ivo Josipović. I to video linkom. Pitanje što predsjednika Josipovića sprječava da se s Pantovčaka spusti među LGBT aktiviste, ostalo je neodgovoreno.

Ključne riječi: LGBT, U ime obitelji
<
Vezane vijesti