Foto: Goran Panić, Glas SlavonijeFoto: Goran Panić, Glas SlavonijeNovinarsko vijeće časti donijelo je zaključak da novinar Demian Vokši nije prekršio pravila novinarske profesije, kako je to u svojoj prijavi tvrdila Tanja Belobrajdić. Vijeće je zaključilo kako je Vokši legitimno problematizirao činjenicu da osoba koja se optužuje za teške ratne zločine po školama i knjižnicama promovira "antiratni" roman.

Nakon što je H-Alter u studenom objavio članak Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić, autora Demiana Vokšija, uskoro je uslijedio demanti Tanje Belobrajdić, kao i prijava Vokšija Novinarskom vijeću časti. Nekoliko mjeseci kasnije, točnije na sjednici 21. siječnja, Novinarsko vijeće časti razmotrilo je zahtjev Tanje Belobrajdić za pokretanje postupka protiv novinara Branka Detelja, Borisa Dežulovića i Demiana Vokšija zbog "poziva na osudu i zgražanje". Prema informacijama koje je H-Alter dobio iz Hrvatskog novinarskog društva, Novinarsko vijeće časti u sva tri slučaja donijelo je zaključak kako niti jedan novinar nije prekšio pravila novinarske profesije. 

Cilj prijavljenog teksta je tematiziranje činjenice da osoba koja se optužuje za teške ratne zločine, po knjižnicama i školama promovira roman koji se predstavlja kao antiratno štivoTanja Belobrajdić prijavila je novinare zašto što su promociju njezine knjige Crni kaput, koja govori o stradanjima glavnih junaka tijekom Domovinskog rata u Vukovaru, a za koju je dobila nagradu Josip i Ivan Kozarac za roman prvijenac, povezali s njezinim mogućim sudjelovanjem u poznatim mučenjima u zatvoru Lora u Splitu. "Belobrajdić tvrdi kako optužnica protiv nje nije podignuta, no ne spominje činjenicu da istražne radnje još traju", stoji u obrazloženju odluke Novinarskog vijeća časti koje je zaključilo da Vokši nije prekršio pravila novinarske struke.

U svom zaključku Novinarsko vijeće časti navodi kako je Vokši svoj tekst temeljio na javno objavljenim svjedočanstvima te da autor u niti jednom trenutku nije izričito tvrdio da je Belobrajdić kriva za optužbe koje joj se stavljaju na teret, već se stalno pozivao na izjave svjedoka, koje su mediji ranije objavljivali.

"Cilj ovog prijavljenog teksta nije, dakle, 'poziv na osudu i zgražanje', kako to tvrdi Tanja Belobrajdić, već tematiziranje činjenice da osoba koja se optužuje za teške ratne zločine, po knjižnicama i školama promovira roman koji se predstavlja kao antiratno štivo. A to je samo po sebi dovoljno intrigantno i legitimna je tema za javnu raspravu", navodi se u zaključku Novinarskog vijeća časti.

Na odluku Viječa časti Belobrajdić ima pravo uložiti žalbu Središnjem odboru u roku 30 dana od primitka odluke. 

Ključne riječi: novinarske slobode, hnd, Lora
<
Vezane vijesti