Foto: Europski parlamentFoto: Europski parlamentSkupina od 29 istraživačkih novinara iz svih država EU uložila je na sudu Europske unije u Luksemburgu tužbu protiv odluke Europskog parlamenta da im ne dopusti uvid u dokumentaciju kojom eurozastupnici opravdavaju troškove što su im odobreni kao dodaci uz redovne plaće.

Novinari su tužbu podnijeli prošlog tjedna, nakon što im je administracija Europskog parlamenta odbila dati uvid u podatke o toj potrošnji iz javnih sredstava, koja bi morala biti transparentna.Za odbijanje zahtjeva novinara nije bilo pravnog uporišta, neopravdano se daje imunitet zastupnicima na prikrivanje netransparentne javne potrošnje

Europski parlament na bruto plaće 751 eurozastupnika troši nešto više od 72 milijuna eura godišnje, a njegov godišnji proračun iznosi 474 milijuna eura. U razlici su skriveni i mnogi dodaci na plaće zastupnika, a radi se o skoro 40 milijuna eura, navode novinari-istraživači, koji bi opravdanost tih troškova željeli ispitati provjerom dokumentacije odnosno računa koje su zastupnici priložili.

Njihov zahtjev da pogledaju dokumentaciju o dodacima na plaće eurozastupnika, odobreni džeparac, dnevnice, putne troškove i troškove administrativnog osoblja, Europski parlament je odbio uz tvrdnju da se radi o osobnim podacima, a ne informaciji javnog značaja koja mora biti javno dostupna, pa su se odlučili na tužbu na sudu EU-a.

Novinare u postupku pred Europskim sudom zastupa Nataša Pirc Musar, pravnica i bivša povjerenica za javne informacije, nekoć i sama novinarka, a sam projekt vodi novinarka ljubljanskog Dela Anuška Delić. Pirc Musar smatra da za odbijanje zahtjeva novinara nije bilo pravnog uporišta i da se na taj način neopravdano daje imunitet zastupnicima na prikrivanje netransparentne javne potrošnje.

<
Vezane vijesti