Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 31. prosinca 2012, na burzi je registrirano 745 nezaposlenih novinara i pet urednika

Za novinarsku profesiju zabrinjavajući je to podatak kao i činjenica da su novinari među onim nezaposlenim koji najteže pronalaze novo zaposlenje, rečeno je sinoć na tribini Hrvatskog novinarskog društva (HND) "Novinari na burzi".

"Radi se o trostruko većem broju u odnosu na 2008. kada je na Zavodu za zapošljavanje bilo regitrirano 229 novinara", istaknula je novinarka i moderatorica tribine Melisa Skender. U odnosu na 2011. lani je na HZZ-ou registrirano 116 novinara, što je dvostruko veći broj u odnosu na 2009. i 2010. kada ih je bilo registrirano 67 nezaposlenih novinara. "Od ukupnog broja nezaposlenih novinara, njih 211 nema nikakvog novinarskog iskustva", kazala je Skender.

Najviše nezaposlenih novinara je s visokom stručnom spremom te ih je 150 sa srednjom stručnom spremom koji su radili kao novinari. Prema regionalnoj podjeli, najviše nezaposlenih novinara ima u Zagrebu, a slijede Splitsko-dalmatinska županija i Primorsko-goranska županija. Najveći broj nezaposlenih novinara su oni u dobi od 25 do 29 godina, ali ta se dobna skupina najviše i zapošljava.

Predstojnica Odsjeka za novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti Marijana Grbeša ocijenila je kako su upisne kvote za novinarstvo neusklađene s potrebama tržišta rada. Psihologinja Ivana Sabol istaknula je kako je novinarstvo profesija u kojoj, zbog mnogo stečenih znanja i iskustava, lako može doći do prekvalifikacije, nakon čega se može tražiti posao i u drugim profesijama.

Ključne riječi: nezaposlenost
<
Vezane vijesti