Foto: Zagreb 041Foto: Zagreb 041Nogomet već desetljećima prolazi kroz neoliberalne trendove komercijalizacije, sve izraženijeg upliva privatnog vlasništva, uz korupciju i zakulisne igre na štetu javnog interesa. U Zagrebu, dva najveća nogometna kluba, NK Dinamo i NK Zagreb, postali su potpuni taoci privatnika koji su odgovorni za koruptivne radnje i nikad praznije tribine. Navijači Zagreba Bijeli anđeli takav scenarij više nisu htjeli gledati, te su odlučili osnovati vlastiti klub Nogometni klub "Zagreb 041" - bastion demokracije, samoupravljanja i angažmana u korist društvene zajednice.

Nogomet već desetljećima prolazi kroz neoliberalne trendove komercijalizacije, sve izraženijeg upliva privatnog vlasništva, uz korupciju i zakulisne igre na štetu javnog interesa. U Zagrebu, dva najveća nogometna kluba, NK Dinamo i NK Zagreb, postali su potpuni taoci privatnika koji su odgovorni za koruptivne radnje i nikad praznije tribine. 

Čelnici nadnacionalnih institucija poput FIFA-e i UEFA-e od nogometa rade biznis za nekolicinu i zabavu za više klase, a direktna posljedica takvih odnosa moći jest sve jače otuđenje samog sporta od navijačke baze i lokalne zajednice. U nešto sirovijem obliku, na ove trendove nije imun ni hrvatski nogomet koji je već godinama pod čizmom nekolicine vlasnika i menadžera kojima klubovi služe kao tvrtke za izvlačenje profita, pri čemu se natjecateljski ne mogu nametati s klubovima europskog centra koji barataju daleko većim kapitalom.

Navijači Zagreba Bijeli anđeli takav scenarij više nisu htjeli gledati, te su odlučili osnovati vlastiti klub Zagreb 041 kao bastion demokracije, samoupravljanja i angažmana u korist društvene zajednice. Povodom skorašnjeg drugog rođendana kluba, kao i otvaranja dvaju novih pogona, razgovarali smo s dvojicom aktivnih članova koji su nam ispričali o temeljnim ciljevima, unutarnjem ustroju, antifašizmu i drugim nogometnim i društveno relevantnim temama vezanima za njihov klub.

Zagreb 041 trenutno igra svoju drugu sezonu od službene registracije, a nalazi se u posljednjoj Trećoj zagrebačkoj nogometnoj ligi. Broji stotinjak članova i ima seniorsku momčad od 27 igrača.  Ideja osnivanja kluba rodila se na tribinama NK Zagreba u Kranjčevićevoj, kada su nakon 20-ak godina vjernosti navijači Bijeli anđeli shvatili kako klubom već godinama vladaju privatni interesi predsjednika Dražena Medića koji uživa beskrajnu potporu u Hrvatskom nogometnom savezu.U manje od dvije godine postojanja, Zagreb 041 postao je šira društvena platforma, prerastao je okvire 'običnog' nogometnog kluba

''Ideja osnivanja vlastitog kluba krenula je početkom 2013. dok smo još pratili NK Zagreb. Pod vodstvom Dražena Medića u klubu je vladala korupcija i shvatili smo da nakon desetak godina borbe više nema smisla. Također, niže lige su nam se svidjele zbog manjka policije i represije. Stoga smo se nas trojica krenuli informirati o osnivanju kluba, skinuli smo dokumente sa stranica Zagrebačkog nogometnog saveza, posjetili klubove koji igraju niže lige i razgovarali s predsjednicima da vidimo financijske i druge uvjete", priča nam Goran Malić, jedan od osnivača i aktivni igrač kluba.

"Odustali smo od Zagreba, htjeli smo klub koji pripada navijačima, protiv klijentelizma i modernog nogometa koji je prožet korupcijom i namještanjima utakmica, te protiv fašizma, rasizma, homofobije i svih vrsta diskriminacije. Nakon godina sastančenja, pozvali smo neke udruge, inicijative, nogometaše, studente da nam se pridruže i 1.12.2014. sazvali osnivačku skupštinu u Zelenoj akciji. Tamo je nas 42 izglasalo osnivanje Zagreba 041 sa statutom, pravilnikom, smjernicama i direktnodemokratskim ustrojem po principu jedan član, jedan glas", nastavlja Malić.

Budući da direktnodemokratski ustroj znači horizontalnu strukturu bez rukovodećih funkcija poput predsjednika ili tajnika, sama registracija kluba išla je otežano jer Grad Zagreb nije htio dati dozvolu tako ustrojenoj udruzi. Uslijedila je pravna bitka koja je završila u veljači 2015. kad je klub ipak registriran budući da postoji savjet kao tijelo koji se može podvesti pod predsjedništvo. Unutarnji ustroj kluba bazira se na principima transparentnosti i demokratičnosti.

''Unutar kluba postoje dva tijela - savjet i skupština. Skupštinu čine svi članovi kluba, a savjet pet osoba koje imenuje skupština, ali samostalno ne smije ništa odlučivati već provodi prethodne odluke skupštine. Skupština se uglavnom održava jednom mjesečno, s tim da se svakodnevna komunikacija može voditi putem foruma ili mailing liste gdje se traži potvrda nekih manjih odluka. Svakodnevne poslove obavljaju radne grupe raznih zaduženja – marketing, momčad, omladina, financije i sl., te na svakoj skupštini prezentiraju što su napravili u proteklom periodu, a svaki član ima pravo postaviti pitanje koje ga zanima'', objašnjava nam Josip Miličević, aktivni član kluba.Budući da direktnodemokratski ustroj znači horizontalnu strukturu bez rukovodećih funkcija poput predsjednika ili tajnika, sama registracija kluba išla je otežano jer Grad Zagreb nije htio dati dozvolu tako ustrojenoj udruzi

Zagreb 041 svakako nije jedini klub u svijetu koji djeluje pod navedenim parametrima. Radi sve jačeg otuđenja nogometa od samih navijača i zajednice, diljem Europe se osnivaju klubovi u vlasništvu navijača, kao i navijačko preuzimanje klubova. Antifašistički orijentirani navijači samoupravnih klubova iz različitih zemalja udruženi su u navijačku mrežu koja djeluje na principima internacionalne solidarnosti.

''Kroz Bijele anđele smo sklopili prijateljstva i neraskidive veze s navijačima koji su protiv rasizma i modernog nogometa. Dio smo mreže Rebel Ultras u kojoj je 40-ak skupina iz cijelog svijeta. Već su nam neki i dolazili na utakmice, putovali su samo zbog toga, a imamo i članove iz mnogih europskih zemalja, ali i šire. Navijači Babelsberga 03, kluba iz 4. njemačke lige, pozvali su nas da dođemo 2.12. na jednu utakmicu kod njih kako bismo zajedno proslavili drugi rođendan Zagreba 041 na njihovom stadionu, te su organizirali tribine u Berlinu i Potsdamu na kojima možemo predstaviti rad našeg kluba'', priča nam Malić.

Važnost antifašizma i internacionalizma posebice je vidljiva na primjeru prihvaćanja tražitelja azila, društvene skupine koja je u startu getoizirana, marginalizirana i diskriminirana. Međutim, članovi Zagreba 041 tražitelje azila su otpočetka dočekali raširenih ruku i danas u klubu igraju mnogi od njih, a i trener kluba je Celestine Olisa, Nigerijac koji je prije dvije godine dobio azil u Hrvatskoj.

''Kao navijačka grupa s tražiteljima azila smo počeli surađivati još u danima NK Zagreba, prije šest godina. Otišli smo do Kutine gdje su tada bili smješteni, tamo je Centar za mirovne studije organizirao prijateljsku utakmicu nakon koje smo se sprijateljili, mnogi od njih su kasnije iz Kutine došli u zagrebačko prihvatilište Porin u Dugavama. Počeli smo se sve više družiti putem malog nogometa, išli smo i na neke europske turnire zajedno. Prema tome, kad smo osnivali klub, nije ih bio problem uključiti jer smo se već dobro poznavali'', prisjeća se Malić.Važnost antifašizma i internacionalizma posebice je vidljiva na primjeru prihvaćanja tražitelja azila, društvene skupine koja je u startu getoizirana, marginalizirana i diskriminirana

Osim što je član i navijač kluba, Josip Miličević je i volonter u prihvatilištu Porin gdje tražiteljima azila svakoga tjedna nastoji pomoći u adaptaciji i integraciji u društvo. Iz rada i kontakta s njima vidi kako nogomet i Zagreb 041 mogu biti iznimno čvrst i važan kohezivni faktor.

''S tražiteljima azila nitko sustavno ne radi na integraciji u društvo, već se time bavimo isključivo mi volonteri. Iz izravnog razgovora s njima vidim da im je bitno da ih se ne gleda kroz status niti zemlju iz koje dolaze, već kroz znanje s loptom. Osjećaju da im se pristupa kao jednakim i ravnopravnim pojedincima. Onima koji su u statusu tražitelja azila sam trening puno znači, primjerice na psihičkoj razini jer nisu zatvoreni u sobi po cijele dane. Novi tražitelji azila koji dolaze već znaju za naš klub, i ako ne dolaze igrati, dolaze na tribine gdje navijaju i druže se. Nogomet može biti jak integracijski faktor'', smatra Miličević.

Klub je ove godine krenuo i sa širenjem igračkog pogona na omladinske i ženske kategorije. Osim tražitelja azila, unutar ovih pogona će priliku dobiti i druge obespravljene društvene skupine.

''Krećemo sa školom nogometa za djevojčice i dječake kako bismo im pokazali da je drugačiji nogomet moguć, da se ne teži isključivo imperativu rezultata, već da se nauče toleranciji prema drugima i drugačijima. U toj školi će biti i djeca iz Porina, iz osnovne škole u Dugavama, iz doma za nezbrinutu djecu, želimo svima dati priliku. Djeca s lošijim imovinskim statusom nemaju priliku trenirati jer klubovi nemaju sluha za njihovo imovinsko stanje. Sve smo pripremili, samo čekamo da se skupi dovoljan broj djece, vjerujem da će pogon krenuti kroz mjesec dana. Do početka proljetne sezone  bi mogao krenuti i juniorski pogon, za uzraste od 16 do 18", objašnjava Miličević.Grad Zagreb zasada nije imao sluha za financiranje kluba, uz slične argumente kako su još mladi, iako je pitanje hoće li ikada postati dovoljno stari (čitaj umreženi s gradskim vlastima)

Osim toga, pokrenuli su i treninge za nogometašice, zasad imaju 20-ak zainteresiranih djevojaka, a trenerica Helenna Hercigonja-Moulton se profesionalno bavi nogometom i bivša je reprezentativka. "Osim ženske, vodit će i omladinsku školu. Iako ima UEFA-inu b licencu, kaže da u Hrvatskoj nikad nije dobila priliku trenirati ekipu samo zato što je cura. Mi se protivimo takvoj diskriminaciji, i često nam sude sutkinje kojima onda protivnički igrači i navijači dobacuju razne uvrede kako im je mjesto u kuhinji i slično", priča nam Malić. Dodaje kako je omladinski pogon otvoren za oba spola, te žele da djevojčice i dječaci zajedno treniraju i razvijaju se. Međutim, Zagrebački nogometni savez ima propise prema kojima miješane momčadi mogu igrati do 11. ili 12. godine.

Budući da klub nema nikakve izvore javnih financija, ono se svodi isključivo na članarine i donacije. Osim članarinama od 150 kuna za privatne, odnosno 350 za pravne osobe, klub se financira i  donacijama na utakmicama, benefitima, crowdfunding kampanjama, kao i donacijama navijačkih grupa ili asocijacija izvana. U klubu nitko nije zaposlen, već je sve na volonterskoj bazi - od igranja do vođenja raznih poslova. Uvjet prijave za financijsku potporu u Zagrebačkom nogometnom savezu jest postojanje kluba od najmanje tri godine, iako Malić kaže kako i u nižim ligama postoje interesne grupe koje raspodjeljuju novac među sobom. Grad Zagreb zasada nije imao sluha za financiranje kluba, uz slične argumente kako su još mladi, iako je pitanje hoće li ikada postati dovoljno stari (čitaj umreženi s gradskim vlastima).

Za razliku od njih, klub podržavaju razne udruge koje su ujedno i članovi -  BRID, Zelena akcija, CMS, Klub Attack, Antifa Zagreb, klubovi studenata FFZG i FPZG, slovenski ROG itd.

''U manje od dvije godine postojanja, Zagreb 041 postao je šira društvena platforma, prerastao je okvire 'običnog' nogometnog kluba, tako da imamo ambiciju djelovati proaktivno. Recimo, u rujnu je bio mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima kod djece, pa smo na utakmicu pozvali udrugu Krijesnica da donesu letke i prezentiraju svoje djelatnosti'', govori Miličević.Budući da klub nema nikakve izvore javnih financija, ono se svodi isključivo na članarine i donacije. U klubu nitko nije zaposlen, već je sve na volonterskoj bazi - od igranja do vođenja raznih poslova

Od službene registracije, klub je smješten na stadionu u Dugavama kojeg iznajmljuje zajedno s NK Zelengajem. Radi loše kvalitete terena, treninzi se održavaju na Jakuševcu, a Malić kaže kako je u Zagrebu iznimno teško dobiti svoj teren. Prednost lokacije u Dugavama je blizina prihvatilišta Porin, a i sami stanovnici Dugava sve prisnije prihvaćaju ovaj klub koji je ujedno i primjer demokracije koje na radnim mjestima nema.

''Kako se mi približavamo lokalnoj zajednici, tako se i ona približava nama. Danas na utakmice dolazi 20-30 ljudi s djecom jer vide da se kuha neka hrana, pušta muzika, da je dobra i pozitivna atmosfera bez policije, nereda, vrijeđanja. To i jest svrha našeg postojanja - local community football. Generalno, nogometne tribine su odraz situacije u društvu. Na tribinama su nezadovoljni navijači koji plaćaju skupe cijene karata, pod represijom su i nemaju doticaja s klubom koji je zatvoren u sebe. Kad odu u tvornice ili na polja, u istoj su situaciji. Obrnuto, društvo je i odraz tribine – prije je na utakmice dolazila radnička klasa, ali danas ta klasa sve više propada u siromaštvo. Kao što bi klubovi trebali pripadati navijačima, tvornice bi trebale pripadati radnicima, a zemlja seljacima koji na njoj rade'', zaključuje Malić.

Nadamo se i navijamo da će se Zagreb 041 kvalitativno razvijati i kroz naredne godine, te ostvariti svoje ciljeve – pokretanje novih pogona, ulazak u višu ligu, igranje na vlastitom stadionu, te profesionalizaciju igrača i trenera koji više neće igrati besplatno. Zasad im dobro ide budući da su zimski dio sezone završili na drugom mjestu, bodovno izjednačeni s Malom Mlakom koja ima bolju gol razliku.

S obzirom da su društvu dosada pokazali kako nogomet može imati snažnu funkciju interkulturnog zbližavanja i solidarnosti, ovaj tekst valja zaključiti apelom svima da se pridruže i participiraju u klubu koji podjednako pripada svim njegovim članovima.

___________________________________________________________________________________________________

Dragi čitatelji i čitateljice, H-Alter trenutno radi volonterski. Ako vam se sviđa ovo što čitate i želite podržati naš daljnji rad, možete nam pomoći svojom donacijom i/ili proširiti riječ među svojim prijateljima. Solidarno za slobodno novinarstvo i veliko hvala svima.
<
Vezane vijesti