Foto: Damir Senčar, HinaFoto: Damir Senčar, HinaNakon dva dana pješačenja grupa od skoro 150 izbjeglica i migranata iz Afganistana i Pakistana stigla je iz Beograda do graničnog prijelaza s Hrvatskom kod Šida. No Border Serbia izvještava kako srpska policija postaje sve nasilnija prema ljudima koji poslije marša nastavljaju protest na hrvatskoj granici kod Tovarnika. Ističu kako je policija je u jednom trenutku, kada su se ljudi približili granici, nasilno napala migrante i prisutne aktiviste.

"Već duže vreme policija ne dozvoljava dostavu hrane i vode  (jedino samoorganizovane aktivističke grupe pokušavaju pružati podršku, sve organizacije, vladine i (ne)vladine imaju naredbu da ne pružaju ljudima nikakvu pomoć) niti je Lekarima bez granica dozvoljeno pružanje medicinske pomoći. Tokom noći provedene na otvorenom, na temperaturi daleko ispod nule policija je ugasila sve male vatre i zabranila paljenje vatre", stoji u priopćenju No Border Serbia.

Policija trenutno pokušava nagovoriti izbjeglice da se vrate za Beograd, a oni prosvjeduju i odbijaju pregovarati. Izvještavanje možete pratiti na Twitteru.

Ključne riječi: Srbija, izbjeglice, ljudska prava, no border
<
Vezane vijesti