Fotografije: Luka Resanović<br>Fotografije: Luka Resanović
Stotinjak radnika Končara okupilo se danas na zagrebačkom Markovom trgu kako bi ponovili svoje prošlotjedne zahtjeve protiv izdvajanja njihove tvrtke s popisa poduzeća od državnog strateškog interesa. U organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske, prosvjednici su se okupili na Trgu bana Jelačića, te potom oformili kolonu koja je krenula na Markov trg kako bi premijeru Oreškoviću predali svoje pisane zahtjeve.

Jedino što je današnji prosvjed razlikovalo od prošlotjednog jest lokacija, budući da se sindikalni diskurs i metoda otpora nisu pomakli ni za milimetar. Slušali smo opet SMH-ove sindikaliste koji nemaju čvrsto i dosljedno postavljene zahtjeve, već u jednoj rečenici nisu protiv privatizacije, ali u drugoj jesu.

"Mi nismo protiv privatizacije, ali jesmo protiv privatizacije telefonskim putem, takve se bojimo. Želimo da se Končar vrati na stratešku poziciju, a ako se ide privatizirati, onda se moraju dogovoriti uvjeti za naše ljude, da privatizacija ide na dobrobit ljudi, a ne za nečiji profit. Imamo 3200 ljudi u cijelom Končaru, bojimo se za njihovu sudbinu jer neće svi ostati, puno njih će ostati na ulici. Bilo bi bolje da ne ide u privatizaciju, da ovako ostane, jer država ima koristi od Končara koji je prošle godine donio 170 milijuna kuna", rekao je Miodrag Krnic, sindikalni povjerenik Končar metalnih konstrukcija, koji je napomenuo da je od prestanka europskog moratorija na stotine radnika napustilo Končar u potrazi za bolje plaćenim poslovima u Europi.

Nakon šetnje Ilicom i Tomićevom, na Markovom trgu se okupljenima obratio predsjednik SMH-a Vedran Dragičević te ponovno pozvao na tradicionalni zvižduk Vladi i Saboru, premijera nazvao trgovačkim putnikom, te ustanovio kako je Hrvatska socijalna država koju valja očuvati. Očito je Dragičević prespavao nekoliko desetljeća budući da živimo u fazi neoliberalizma koji je socijalnu državu već uvelike poslao u muzej kao ekonomski relikt 20. stoljeća. Druga sindikalistica pozvala je na borbu za očuvanje industrije, te upozorila kako ne možemo svi biti konbobarice i kuhari, te živjeti od turizma. Kao i prošli tjedan, okupljenima su se obratili i Siniša Kosić, regionalni povjerenik SMH-a, te Slavica Pranjić, predsjednica koordinacije sindikata Končara, ali ni od njih nismo čuli ništa konkretnije i radikalnije od prošlog tjedna.

Na kraju se šesteročlana sindikalna delegacija zaputila u Banske dvore kako bi premijeru predala zahtjeve, ali trgovačkog putnika nije bilo, a čini se da ni nitko drugi iz Vlade nije imao vremena za njih.

Nakon još jednog tjedna megafona i zviždanja koje vladajući uredno ignoriraju, sindikatima i radnicima mora postati jasno da je borba za Končar moguća jedino radikalizacijom zahtjeva i metoda borbe. Telefonske prodaje poduzeća moguće su upravo zbog sindikalne plašljivosti, neorganiziranosti i vječne defanzive.

Ključne riječi: privatizacija, sindikat
<
Vezane vijesti