Šestu godinu za redom ulicama Zagreba prošetali su građani okupljeni u povorku Marša solidarnosti. Ovogodišnji Marš, kojeg su organizirali Mladi antifašisti i antifašistkinje, održan je pod sloganom "Nepokoreni rad", a cilj mu je bio skrenuti pozornost na aktualne izmjene radnog zakonodavstva koje idu nauštrb radnika.

Pregledom nacrta novog Zakona o radu uviđa se da iza euforično proklamirane fleksibilnosti zapravo stoji zakonsko uporište za uništavanje postojećih radničkih prava

"Medijsko-politička oligarhija nas uvjerava da su radnici ti koji imaju prevelika prava, koji malo rade, a puno traže, koji koče poštene poduzetnike i dobrohotne investitore u nastojanju da zemlju povedu u kapitalistički raj. Kao rješenje kriznog stanja u društvu promovira se fleksibilizacija tržišta rada i štednja koja između ostalog podrazumijeva otpuštanje radnika iz javnog sektora, snižavanje plaća i mirovina te privatizaciju imovine u javnom vlasništvu što u konačnici vodi ka transferu društvenog bogatstva u ruke tzv. 'elite'", navodi se u priopćenju organizatora kojima su se pridružili brojni aktivisti iz organizacija civilnog društva.

Pokažimo da možemo marširati solidarno i zajednički se usprotiviti politici koja nas pojedinačno i sustavno dovodi do lošeg života, siromaštva i razdvajanja!

"Pregledom nacrta novog Zakona o radu uviđa se da iza euforično proklamirane fleksibilnosti koja bi navodno trebala restrukturirati tržište rada i otvoriti prostor za nove investicije i radna mjesta, zapravo stoji zakonsko uporište za uništavanje postojećih radničkih prava. Predviđene zakonske regulative koje bi trebale biti most prema trajnijim oblicima zapošljavanja i omogućiti da radom ostvarimo dostojne uvjete života, u stvarnosti nam donose tek povećanu nesigurnost i besperspektivnost smanjujući stvarna radna prava putem fleksibilizacije radnog vremena, agencijskog rada, tzv. malih poslova, rada na pola radnog vremena i outsourcinga. Sve to na putu ka bijedi u starosti, feminizaciji siromaštva i privatizaciji javnih servisa koji tako postaju sve nedostupniji većini stanovništva izravno narušavajući kvalitetu života", naveli su organizatori.

"U situaciji u kojoj je u Hrvatskoj nezaposlenost dosegla preko 20 posto, među mladima preko 50 posto, mirovine mizerne, a minimalne plaće nedovoljne za goli opstanak, stambeno pitanje  neriješeno, Vlada kao rješenje za rast standarda predlaže sveopću rasprodaju ekonomske supstance društva izraženu kroz uništavanje temeljne društvene infrastrukture: bolnice, obrazovanje i socijalna skrb predstavljaju se kao luksuz, a javna poduzeća kao žetoni za poker automate. Pokažimo da možemo marširati solidarno i zajednički se usprotiviti politici koja nas pojedinačno i sustavno dovodi do lošeg života, siromaštva i razdvajanja!", zaključuje se u priopćenju.

Ključne riječi: Marš solidarnosti, prava radnika
<
Vezane vijesti