Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaAktivisti udruge Prijatelji životinja skrenuli su pozornost na to da je Zakonom o zaštiti životinja propisano da do 30. lipnja svi gradovi i općine trebaju provesti potpunu kontrolu mikročipiranja pasa, odnosno provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom.

Velikom uplatnicom koju su danas u 10 sati donijeti na zagrebački Trg bana Jelačića, aktivisti su poručili svima da je bolje pridržavati se zakona nego plaćati visoke kazne. Nekoliko metara velika uplatnica ispunjena je iznosom moguće kazne i drugim podacima koji su jasno pozivali na Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom postoji još od 2004. godine. Otada brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na ovu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenjanužnu odgovornost i poštovanje zakonskih odredbi.

Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom postoji još od 2004. godine. Otada brojne udruge i savjesni skrbnici pasa i odgovorni pojedinci upozoravaju na ovu zakonsku obavezu i nužnost njezina provođenja kako bi iza svakoga psa imenom i prezimenom stajao njegov skrbnik te kako bi se spriječilo napuštanje i patnja životinja i troškovi njihova zbrinjavanja.

S obzirom na to da su savjesni gradovi i općine krenuli u sustavnu kontrolu, pozivali su se građani da radije plate veterinaru oko 80 kuna za mikročipiranje nego novčanu kaznu koja može iznositi i do šest tisuća kuna, na koju se mogu pribrojiti sudski i drugi troškovi.

Kako se bliži vrijeme ljetnih godišnjih odmora, a u Hrvatskoj, nažalost, postoji primitivan trend povećanog napuštanja kućnih ljubimaca, 30. lipnja zapravo je jako prikladan datum do kada se treba provesti kontrola mikročipiranja svih pasa. Izgubljen ili napušten mikročipirani pas može se brzo i lako vratiti skrbniku, bez izdvajanja troškova za njegovo zbrinjavanje i udomljavanje.

Na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017 mogu se pronaći sve novosti i rokovi vezani za Zakon o zaštiti životinja, kao i sve zakonske obaveze skrbnika pasa.

<
Vezane vijesti