Firme u vlasništvu Ivice Todorića i Ninoslava Pavića, te austrijska Styria, bore se za preuzimanje vlasništva nad Vjesnikovim neboderom

Većinski udio u vlasništvu nad Vjesnikovim neboderom ima država (61,65 posto), dok Pavićev Allegheny Financial ima 11,94 posto, a Todorićev Tisak 10,8 posto. Austrijska Styria posjeduje 10,8 posto vlasništva nad neboderom iz kojeg su nedavno iselili Večernji list.

Vjesnikov neboder prostire se na 32 000 kvadrata i radi se o jednoj od najvrjednijih parcela u Zagrebu. Prema procjenama izvora tjednika Objektiv, na tom se zemljištu, omeđenom Slavonskom avenijom, te Savskom, Odranskom i Cvjetnom cestom moguća je gradnja čak 180 000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, čak četiri puta više od sadašnjih 45 000 kvadrata.

Vrijednost ukupne parcele mogla bi, piše Objektiv, dosegnuti i 80 milijuna eura. Kada bi se potencijalni budući investitor na tom zemljištu odlučio na gradnju, mogao bi zaraditi i znatno više novca. Problem je, međutim, u propaloj tiskari Vjesnik, koja se i dalje nalazi na toj lokaciji i koja se guši u dugovima.

Na zadnjem se natječaju tiskara prodavala za 19,6 milijuna kuna, ali uz nju dolaze i stotine milijuna kuna dugova, zbog čega bi potencijalni investitor državi morao uplatiti oko 20 milijuna eura. Radi se o svoti koju zainteresirani, kako piše Objektiv, trenutno ne mogu izdvojiti pa zbog toga, čini se, čekaju da državi zagusti pa da snizi cijenu tiskare, odnosno olabavi uvjete prodaje.

Pavić je, inače, bio prvi koji je napustio Vjesnikov neboder. Još 2003. su uredi EPH prebačeni u Koransku ulicu. Nedavno je Styria iz nebodera iselila Večernji list, a Todorić će Tisak, prema pisanju Objektiva, uskoro prebaciti na Žitnjak. Svi se oni, pokazuju izvaci iz zemljišnih knjiga koje je objavio Objektiv, i dalje bore da se kao vlasnici upišu u zemljišne knjige.

Oko je na Vjesnikov neboder navodno bacila i Zagrebačka banka koja je, prema informacijama Objektiva, predložila suvlasnicima da preko jedne od svojih tvrtki otkupi njihove udjele i isplati im njihov postotak. Ta se inicijativa navodno pojavila nakon što su Agrokor, Styria i Allegheny Financial uzaludno pokušavali prodati svoje nekretnine, te se o njoj i dalje vode pregovori.

<
Vezane vijesti